BIBLIAAceastă pagină conţine linkuri către povestiri pe scurt ale celor mai grăitoare pagini din cartea sfântă, Biblia, scrise pentru elevi ca să poată înţelege mai uşor ceea ce studiază la Religie.
Sunt convinsă că nu am greșit când am hotărât, cu multă emoție, să fac acest lucru. Apropierea copiilor de aceste texte nu este lucru ușor, ele trebuie să fie făcute întâi pe înțelesul lor, pentru a le putea capta atenția. Întâi povești, chiar și desene animate, apoi povestiri, iar mai târziu, pot aborda Biblia așa cum se află ea scrisă...

Citirea mecanică a unor lungi și neînțelese texte, cu mii de amănunte, nu poate decât să îi îndepărteze pe copii, poate pentru totdeauna, de înțelegerea Cărții Sfinte și apropierea cu respect de litera și spiritul Ei.
Am căutat să ilustrez aceste povestiri cu imagini ale unor opere de artă faimoase, în care pictori vestiți au transpus pe pânză întâmplări din Biblie ce au rămas ca exemple nemuritoare în memoria colectivă: potopul și construirea arcei lui Noe, doborârea unor luptători vestiți (Samson, Goliat, Olofern) de oameni mai slabi, femei sau tineri (Dalila, Iudita, respectiv David), judecățile unor înțelepți (Solomon, Daniel) ori viața lui Isus Cristos, de la Naștere până la Moarte și Înviere.
Consider că este necesară şi obligatorie cunoaşterea Bibliei, măcar pentru perspectiva culturala. Multe opere de artă au subiecte inspirate din Biblie, ori fac referiri la intâmplări biblice. Menţionez numai opera Samson si Dalila de Camille Saint-Saens, statuia lui David de Michelangelo, iar în literatură mă opresc doar la Adam si Eva, romanul lui Liviu Rebreanu. Mai amintesc şi “Dacă dragoste nu e, nimic nu e”, celebrele cuvinte cu care încheia Marin Preda romanul Cel mai iubit dintre pământeni, ce i-au fost atribuite scriitorului de mulţi care nu ştiau că el cita din Biblie cuvintele apostolului Pavel !
Povestirile sunt realizate după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001

Biblia

Vechiul Testament

1. Facerea lumii
2. Timpul patriarhilor
3. Timpul lui Moise
4. Timpul lui Iosua. Samson și Dalila
5. David și Goliat
6. Judecata lui Solomon
7. Iudita și Olofern
8. Înțeleptul Daniel. Suzana
9. Daniel și regele Baltazar
10. EsteraSursa foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !