13 august 2018

BIBLIA. Povestire pe scurt (9) Daniel şi regele Baltazar

din Vechiul Testament

Urmare la Biblia - 8 Înțeleptul Daniel. Suzana


Când ajunse rege, Baltazar sau Belşaţar, fiul lui Nabucodonosor, făcu un mare ospăţ la care  porunci să se aducă vasele de aur şi de argint pe care tatăl său le luase din templul de la Ierusalim. Bău vin din ele, el şi dregătorii şi femeile sale şi preamăriră pe dumnezeii de aur, de argint, de aramă, de fier şi de piatră.În clipa aceea apărură degetele unei mâini, care scriseră pe perete trei cuvinte: Mene, tekel, fares.

Regele Baltazar strigă să fie aduşi toţi înţelepţii din Babilon şi promise că acela care va tâlcui cuvintele va fi îmbrăcat în veşmânt de purpură, va primi un lanţ de aur pentru gât şi va ocârmui ca al treilea în regatul lui. Niciunul nu a putut şi atunci porunci să vină Daniel. Acesta i-a spus că e un semn de la Dumnezeu, pe care nu l-a respectat.
Daniel i-a mai spus lui Baltazar că mene înseamnă că Dumnezeu a numărat zilele regatului său şi i-a pus capăt, tekel - că Dumnezeu l-a cântărit şi l-a găsit uşor, fără greutate, fără importanţă, fares - că regatul a fost împărţit. 
Într-adevăr regatul babilonean îşi găsi sfârşitul, regele Baltazar fu omorât chiar în noaptea aceea, iar regatul împărţit între mezi şi perşi. 
La început, noul rege al Babilonului a fost Darius medul. Înainte de a muri, însă, Baltazar s-a ţinut de cuvânt, l-a îmbrăcat pe înţeleptul Daniel în haine de purpură, i-a dăruit colanul de aur şi l-a numit al treilea cârmuitor din împărăţie.

* * * 

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001
Sursa foto

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !