13 august 2018

BIBLIA. Povestire pe scurt (13) Viața lui Iisus-2

din Noul Testament

Continuare la Biblia (12) Viața lui Iisus-1

Iisus Hristos a mers prin toată țara și a urmat să facă minuni, încredințându-i pe oameni de puterea lui. Unde erau mii de oameni și numai câteva pâini și câțiva pești, el le-a înmiit hrana, saturându-i pe toți, ba au mai și rămas coșuri întregi cu fărâmituri. A făcut un surdo-mut să audă și să vorbească, a scos demonii din fiica unei femei.
Iisus i-a spus lui Petru că pe el va întemeia Biserica sa și că îi va da puterea de a ierta păcatele. Le-a spus apoi ucenicilor săi că va avea multe de pătimit, că va fi ucis și că a treia zi va învia.

Învățătura lui, Iisus a răspândit-o nu numai prin minuni și vindecări, ci și prin pilde. I-a îndemnat pe oameni să fie miloși, cum a fost bunul samaritean care a îngrijit un biet om rănit de tâlhari. Trecuse pe lângă el un levit*, dar nici nu se uitase la el, numai samariteanul s-a oprit și i-a purtat de grijă.
La o casă unde trăiau două surori, Marta și Maria, Iisus s-a oprit să se odihnească. Marta s-a îngrijit de ale ospeției, pe când Maria a stat să asculte cuvântul lui Iisus. Marta l-a rugat pe Iisus sa-i spună Mariei s-o ajute, să nu o lase numai pe ea să trebăluiască, dar El i-a spus că Maria a ales bine ce să facă, fiindcă trebuie să caute mai întâi împărăția lui Dumnezeu.
Iisus i-a redat unui orb vederea și i-a spus că, atât timp cât este în lume, el este Lumina lumii. Fariseii nu voiau să-i recunoască puterile lui Iisus și spuneau că e păcătos,  fiindcă nu ținea sâmbăta. Ei l-au izgonit pe orbul care își recăpătase vederea, fiindcă acesta susținea că Iisus a făcut aceasta. Iisus le-a spus fariseilor că El este păstorul cel bun care își cunoaște Oile și are grijă de Ele și care va aduce și pe celelalte oi ca să fie doar o turmă și un păstor, înțelegînd prin oi pe credincioși. Apoi Iisus i-a invățat pe ucenicii săi cum trebuie să se roage la Dumnezeu, rugăciunea Tatăl nostru.
Vindecând Iisus și alți oameni, scoțând demonii din alții, săvârșind învierea lui Lazăr din Betania, tot mai mulți oameni au început să creadă în El și învățăturile Lui. Atunci arhiereii și fariseii au hotărât să-l omoare.
Iisus s-a dus la  Ierusalim, unde știa că va fi omorât. A intrat în Templu și i-a izgonit de acolo pe neguțători și pe cei ce schimbau bani, care schimbaseră menirea Templului. Fariseii au încercat să-l atragă în cursă, ca să greșească. I-au cerut sfatul dacă n-ar fi bine să refuze plata dajdiilor(tribut, dări) către Cezarul Romei. Iisus a cerut un ban din cei care trebuiau să fie dați drept dajdie și i-a întrebat al cui e chipul de pe ban. Ei au spus că e al Cezarului și atunci El le-a răspuns să dea Cezarului ce e al Cezarului.
Iisus le-a spus oamenilor să se păzească de farisei, iar ucenicilor le-a prevestit dărâmarea Ierusalimului, sfârșitul lumii și Judecata de Apoi, când cei drepți vor fi răsplătiți, iar păcătoșii vor fi pedepsiți.

* * * 

________
* levit = preot la vechii evrei

Sursa foto

Text adaptat după Mica Biblie, Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, București, 2001


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !