28 iulie 2018

MOTANUL ÎNCĂLȚAT. Povestire pe scurt (2)

basm de CHARLES PERRAULT

Porniră cu toții mai departe, Motanul încălțat luând-o înainte. Ajunse la o fâneață frumoasă pe care o coseau niște oameni. Le porunci să spună că e a marchizului de Carabas. Așa spuseră, când ajunse regele acolo și întrebă a cui e fâneața aceea așa de frumoasă. Motanul făcu la fel și cu oamenii care secerau grâul de pe un câmp întins, și cu alții care munceau în diferite locuri. Regele fu uimit ce avere avea Marchizul de Carabas.

Tot mergând înaintea alaiului regal, Motanul încălțat ajunse la frumosul castel al unui căpcăun. Îi trase de limbă pe slujitori despre obiceiurile căpcăunului, apoi se anunță la acesta. Căpcăunul îl primi. Motanul îl felicită pentru puterea pe care o avea, de a se transforma în diferite animale. Îl rugă să îi arate și lui o astfel de transformare. Căpcăunul se transformă pe dată într-un leu. Motanul sări înspăimântat pe acoperiș și reveni doar când căpcăunul reveni la înfățișarea lui obișnuită. Viclean, Motanul încălțat spuse că i-a fost ușor să se transforme într-un animal mare ca leul, dar că nu crede că poate să se transforme într-unul mic, cum ar fi un șoarece.
Cum nu era prea isteț, căpcăunul se transformă într-un șoarece, iar motanul îl prinse și îl înghiți. Tocmai sosea regele, care întrebă al cui este castelul acela și fu mulțumit să afle că stăpânul este tot Marchizul de Carabas. Atunci regele spuse că ar fi încântat dacă Marchizul de Carabas ar dori-o pe fiica lui de soție. Firește că fiul cel mic al morarului dorea, așa că în scurt timp făcură nunta.
Motanul încălțat deveni al doilea senior al regatului, după stăpânul său, și de atunci nu mai prinse șoareci decât așa, pentru distracție.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Motanul încălțat”

Găsești aici textul întreg al basmului.

Citeste si varianta românească a basmului, Cotoșman Năzdrăvanu, culeasă de Petre Ispirescu cu aproape 150 de ani după apariția basmului franțuzesc.

Citește și alte povestiri după basmele lui Charles Perrault:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !