16 iulie 2018

COTOȘMAN NĂZDRĂVANU. Povestire pe scurt

basm de PETRE ISPIRESCU


Au fost odată doi oameni, un bărbat și o femeie, care nu aveau copii, deși tare își doreau. Într-o zi, s-au dus amândoi pe câmp, hotărâți să ia acasă prima vietate întâlnită, să le fie copil.
Cei doi au întâlnit un pisoi jigărit și l-au luat acasă. În scurt timp s-a făcut un cotoșman tare frumos și cuminte. După un timp femeia a făcut un copil și au spus că pisoiul le adusese norocul în casă. Totuși, cu vremea, și-au pierdut averea. Când au murit, copilului nu-i rămase decât motanul.
Motanul nu era ca toate celelalte pisici, ci era năzdrăvan. Când copilul se puse pe plâns, motanul îi spuse că va avea grijă de el și îl va căpătui.

Plecară copilul și Cotoșman Năzdrăvanu și își făcură locuință într-o scorbură din pădure. Motanul ținea curat în scorbură, aducea copilului de mâncat și de băut, îl învăța multe lucruri despre lumea asta. Așa ajunse băiatul flăcău de însurat.
Cotosman Nazdravanu îi spuse să îl asculte, că îl va însura el. Îi dădu numele Mătăhuz împărat și se dădu de trei ori peste cap transformându-se în om. Se duse apoi la un boier mare, cu multe bogății, să îi pețească fata. Se înțelese cu boierul să vină cu Mătăhuz împărat, ca să se cunoască.
Băiatul era cam îngrijorat, căci nu avea haine defel. Cotoșman Năzdrăvanu îi spuse că are el grijă și de asta. În ziua hotărâtă, ascunse băiatul într-un crâng, nu departe de palatul boierului, apoi fugi spre curtea boierească. Strigă că i-au jefuit hoții și l-au lăsat până și fără haine pe stăpânul său. Boierul îmbrăcă băiatul în niște haine tare mândre și, cum băiatul era înalt și frumos, hotărâră și ziua nunții.
Făcură ei nunta, dar, când să ducă mireasa acasă, băiatul era îngrozit, căci nu știa unde o va duce. Plecară spre moșiile lui Mătăhuz împărat, cum spunea motanul, dar acesta o luă cu mult înainte. Întâlni în drum cirezile de vite și turmele de oi ale unor zmei. Cotoșman Năzdrăvanu îi amenință cu mari grozăvii pe văcari și pe oieri ca să spună, când vor fi întrebați, că acele animale sunt ale lui Mătăhuz împărat. Așa și făcură.
Cotoșmanul ajunse la palatele acelor zmei și le spuse să fugă și să se ascundă dacă vor să rămână în viață. Ba le și spuse că îi ascunde el, îi băgă într-o șiră de paie căreia îi dădu foc și scăpă de zmei.
Ajunseră băiatul cu mireasa lui și cu alaiul și toți se mirară ce palate numai aur și bogatii are Mătăhuz împărat. Când se întoarseră acasă, oamenii îi povestiră boierului. El rămase tare mulțumit că fata lui luase un asemenea om. Băiatul, însă, era tare mirat de acele bogății cu care se trezise, datorită lui Cotoșman Năzdrăvanu.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Cotoșman Năzdrăvanu”

Sursa foto
Citește textul întreg al acestui basm !

Citește și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu:
Citește și varianta franceză a basmului, Motanul încălțat, scrisă de Charles Perrault cu aproape 150 de ani înainte.

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !