28 iulie 2018

MOTANUL ÎNCĂLȚAT. Povestire pe scurt (1)

basm de CHARLES PERRAULT


Un morar avea trei fii. Nu avea altă avere decât o moară, un măgar și un motan. Când muri, lăsă fiului cel mare moara și celui mijlociu măgarul. Mezinul se alese doar cu motanul.
Necăjit, fiul cel mic se văita că va muri de foame. Motanul, care era năzdrăvan, îi spuse să nu-și mai facă griji. Îi ceru să-i facă o traistă cu baieri, adică cu sfori care să strângă gura traistei, și o pereche de ciubote, cizmulițe scurte care să-l ajute să umble prin mărăcini și tufișuri.

Tânărul făcu așa cum spusese motanul. Acesta se încălță cu ciubotele și puse traista pe umăr. Plecă pe câmp, într-un loc unde văzuse mulți iepuri. Desfăcu baierile traistei și puse înăuntru niște salată. Se lungi apoi pe jos, prefăcându-se mort. Un iepure pofticios și mai curajos intră în traista după salată. Motanul încălțat strânse gura traistei repede și fugi tocmai la palatul regelui.
Regele îl primi, iar motanul îi oferi iepurele ca din partea stăpânului său, Marchizul de Carabas. Regele primi darul cu mare plăcere și transmise mulțumiri marchizului. La fel făcu atunci când Motanul încălțat aduse două potârnichi, apoi tot felul de vânat, timp de două-trei luni.
Într-o zi, Motanul încălțat află că regele va iesi la plimbare cu prințesa, frumoasa lui fiică, pe malul râului. Îl puse pe stăpânul său să se dezbrace de toate hainele și să intre în apă. Când trecu regele, motanul începu să strige după ajutor, că stăpânul lui se îneacă. Regele îl recunoscu pe motan și îl întrebă ce s-a întâmplat, în timp ce slujitorii îl scoteau din apă pe tânăr. Motanul încățalt spuse că stăpânul său se scălda în apa râului și niște hoți i-au furat toate hainele. Regele porunci pe dată să i se aleagă tânărului niște haine dintre hainele sale. Tânărul era frumușel, iar hainele strălucitoare îl făcură și mai atrăgător. Prințesa se îndrăgosti pe dată de el, dar și el de ea.

* * * 


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !