17 iulie 2018

POVESTEA LUI STAN PĂȚITUL (2)

basm de ION CREANGĂ

Povestea lui Stan Pățitul merse mai departe. Acum, că avea de toate, Stan sau Ipate putea să-și caute nevastă. Chirică îl învăță să meargă la horă, duminica, și când va pune ochii pe o fată, să-l cheme și pe el, ca să vadă câte coaste de drac are fata. Unele aveau trei, altele două și altele numai una.
În prima și a doua duminică lui Chirică nu-i plăcură fetele alese de Ipate. Una avea trei și cealaltă, două coaste de drac. În a treia duminică, Ipate alese una cu o singură coastă de drac și Chirică îi spuse să o ia pe aceea, că i-or scoate-o ei.
Se însură Ipate, trecu vremea și nevasta lui aduse pe lume un băiat. Cam pe când băiatul avea două-trei luni, socrul lui Ipate veni să îi cheme la o nuntă. Învățat de Chirică, Ipate îi spuse să o ia pe nevastă-sa cu copilul, că el are treabă. Când va termina treaba, va veni și el.
Odată plecat socrul cu nevasta și copilul, Chirică îl învăță pe Ipate ce are de făcut mai departe. Îl schimbă la față, să nu-l cunoască nimeni și  Ipate se duse la o babă care stătea chiar lângă casa unde era nunta. Îi dădu babei de băut și îi dădu și bani ca să meargă la nuntă și să i-o aducă pe nevasta lui Stan din satul cutare. Baba se duse și o convinse pe femeie să vină să se întâlnească cu străinul la ea în casă.
Nevasta lui Stan nu își cunoscu bărbatul. Râse și glumi cu el ca și cu un bărbat străin, iar acesta le dădu de băut și ei și babei, până când adormiră amândouă. Stan își fură copilul și fugi cu el acasă.
Când se treziră, nevasta lui Stan și baba se îngroziră că dispăruse copilul. Baba înfășă motanul, apoi dădu foc casei, ca să creadă lumea că arsese și copilul, cu tot cu casă. Nevasta lui Stan îi promise că o va lua să stea la ea acasă. Îi era însă teamă de Chirică, fiindcă îl văzuse ce isteț era. O puse, așadar, pe babă într-un sac, să stea acolo până pleacă băiatul, fiindcă tocmai în acea zi se împlineau cei trei ani. Când ajunse acasă, puse sacul după horn și chiar atunci intră și Ipate.
Bocind, femeia îi spuse lui Ipate cum pierise copilașul. Intră și Chirică cu un ciocan, o daltă și o pereche de clești. Începu să-i spună și lui povestea cu copilul, dar Chirică îi spuse stăpânului să o pună jos ca să-i scoată coasta de drac. Așa și făcură, apoi Chirică puse ce știa el pe rană și carnea și pielea se făcură la loc, ca neatinse.  Aduse apoi copilul viu și nevătămat și femeia îngheță de frică văzând una ca asta.
Chirică sărută mâna stăpânului și își luă rămas bun. Înainte de a pleca de unde venise, luă sacul de după horn și se făcu nevăzut. Când ajunse în iad, puse baba sub talpa-iadului, iar el se așeză să se odihnească.
Așa a scăpat Ipate și de dracul și de babă, trăind o viață bună cu nevasta și copiii lui. Când auzea pe câte cineva că le știe pe toate, atunci el nu mai voia să audă, spunând că el este Stan Pățitul.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Povestea lui Stan Pățitul”

Citește textul întreg !

Dacă vrei să citești și alte povestiri în care oamenii, într-un fel sau altul, trag foloase de pe urma dracilor:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !