12 iulie 2018

CALUL DRACULUI. Povestire pe scurt

nuvelă de ION LUCA CARAGIALE



O babă zdrențăroasă cerșea mereu la marginea unui drum umblat, lângă o fântână. Drumul ducea spre târg. Când se duceau, oamenii îi dădeau babei mai puțin sau deloc, dar când se întorceau, toți își făceau pomană cu ea.
Într-o zi de târg, seara, mulțumită de cât căpătase, baba a încercat să se culce înfășurată în cerga ei, cu traista sub cap, dar nu-i venea somnul. Târziu, auzi un călător ajuns în dreptul fântânii. Îi spuse că îl cheamă Prichindel, că vine de departe, că are șaptesprezece ani și că nu are părinți. Sătul de atâtea întrebări, băiatul îi spuse babei că nu l-a întrebat și ea dacă îi e foame.

Baba îi dădu băiatului să mănânce și să bea, apoi el se culcă, iar ea începu să-i spună o poveste. N-apucă să spună bine începutul, că băiatul și începu să sforăie. Miloasă, baba voi să-l învelească mai bine și dădu de o codiță la spatele lui. Atunci porni să-l mângâie pe cap și descoperi două cornițe. Înțelese că este un drac, îl apucă de păr și de coadă și trase, ca să-l trezească.
Băiatul sări din somn și spuse babei să-l lase să se odihnească. Baba nu-l lăsă. Îi spuse că știe că e un drac și că ea are chef de plimbare. Prichindel, gândind  să o învețe minte pe babă, îi zise că ar merge și el la plimbare, dar nu vrea decât călare, așa că să-l ia ea în spinare. Baba s-a gândit ce s-a gândit și până la urmă s-a învoit să fie calul dracului.
Cum s-a suit Prichindel în cârca babei, ea s-a transformat într-o femeie frumoasă și voinică, o zână. Era o fată de împărat pricepută la vrăjitorie. Pentru păcatele ei, fusese blestemată să se preschimbe într-o cerșetoare bătrână și să nu poată reveni la înfățișarea ei decât dacă păcălea un drac, și asta numai în timpul nopții.
Începu zâna să alerge și alergă așa de mult că Prichindel ameți. Îl duse prin lunci pline de flori și auzi, sub lumina lunii, privighetoarea cântând. Mijiră zorile și zâna o luă la goană înapoi. Când ajunse la fântână, zâna, calul dracului, îl aruncă pe drac jos. Acesta dispăru iute, iar ea se prefăcu la loc într-o baba necăjită și începu să cerșească de la primii trecători de pe drum.

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei ”Calul dracului”

Sursa foto
Citește și textul întreg !

Alte povestiri pe scurt ale nuvelelor lui I.L.Caragiale:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !