3 iunie 2018

GREUCEANU. Povestire pe scurt (1)

basm de PETRE ISPIRESCU

În vremea împăratului Roșu, niște zmei furaseră soarele și luna de pe cer. Împăratul trimise mulți voinici să le aducă înapoi,  răsplata fiind mâna fiicei lui. Nu reușiră și le tăie capul. Atunci veni și Greuceanu.
Greuceanu era priceput la vorbă și, întâi, îl făcu pe împărat să ierte doi oameni de osânda la moarte. Totuși, nu reuși să îl înduplece să-i dea ajutor în căutările lui, fiindcă împăratul voia să fie drept față de toți voinicii.
Atunci, Greuceanu plecă la drum cu fratele său. Se opriră la Faurul-pământului, care îi dădu multe sfaturi folositoare. Faurul făcu chipul voinicului din fier și porunci să fie ținut în foc tot timpul.

Voinicul și fratele său se despărțiră. Luară fiecare câte o jumătate dintr-o basma, iar la locul despărțirii lăsară un cuțit înfipt în pământ. Care avea să vadă basmaua rupta în mijloc ori se va intoarce la cuțit și îl va găsi ruginit, avea să afle astfel că celălalt pierise.
Fratele umblă o vreme, apoi, văzând soarele și luna pe cer, se întoarse. Găsi cuțitul curat și se bucură, apoi începu să îl aștepte pe Greuceanu.
După ce se despărți de fratele său, Greuceanu merse până ajunse la casele zmeilor. Se prefăcu într-un porumbel pe o ramură în fața casei. Acasă erau cele trei zmeoaice, mama și două fete, una mai mare, alta mai mică. Își dădură seama că era el și intrară în casă. Voinicul se prefăcu într-o muscă și intră și el. Află că zmeii urmau să vină acasă, unul seara, altul la miezul nopții și al treilea în zori. Îi așteptă la un pod și îi ucise cu ușurință pe primii doi.
Al treilea zmeu era tatăl celor doi și era mult mai puternic. Se luptă ce se luptă cu el, apoi, ajutat de un corb care-i aduse apă să prindă puteri, îl înfipse în pământ până la gât. Zmeul îi spuse că soarele și luna sunt într-o culă (un turn), a cărei ușă se deschidea cu degetul cel mic al zmeului. Greuceanu tăie și capul acestui zmeu, apoi degetul cel mic, se duse și scoase soarele și luna din culă și le dăduse drumul pe cer. Plecă apoi spre locul de întâlnire cu frate-său.

* * *

Urmează Greuceanu (2)


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !