29 iulie 2018

FRUMOASA ÎN BLĂNIȚĂ DE PISICĂ (3)

basm de Joseph Jacobs

Dimineață, prințul îi spuse mamei sale că el vrea să se căsătorească numai și numai cu spălătoreasa de vase de la bucătăria lor. Mama lui îi spuse tatălui. Acesta se înfurie peste măsură și îi interzise fiului său să o mai vadă pe fată, dacă nu, o va alunga de la curte. Tânărul căzu rău bolnav, așa că fu chemat doctorul.
După ce îl văzu pe prinț, doctorul se duse la tatăl acestuia. Îi spuse că prințul refuză să mănânce dacă mâncarea nu îi este adusă de fata pe care o iubea. Așa făcură și prințul se înzdrăveni în curând. Îi repetă mamei sale că nu o vrea de soție decât pe frumoasa în blăniță de pisică.
Mama prințului chemă fata la ea, că o cunoască mai bine. Fata se duse îmbrăcată cu rochia de aur și se purtă cu atâta modestie și demnitate, vorbi așa de frumos, încât mama prințului simți că era potrivită pentru fiul său.  În scurt timp cei doi făcură nunta.
După un timp, frumoasa în blăniță de pisică îi dărui prințului un fiu. Pe când acesta avea vreo patru ani și se juca pe la bucătărie veni acolo o cerșetoare. Ea avea un copil cam de aceeași vârstă. Cei doi copii începură să se joace. Bucătăreasa cea haină spuse cu răutate că se împacă bine cei doi pui de cerșetoare.
Blăniță-de-pisică auzi și suferi foarte mult. Ea știa că este fiica unui gentilom mândru și bogat, dar nimeni nu mai știa asta, nici măcar soțul ei. Așa că îi spuse și îi ceru acestuia să meargă într-o călătorie toți trei. Când ajunseră pe domeniile tatălui său, Blăniță-de-pisică și băiatul rămaseră la han. Lord Marivel se duse la casa părintească a soției sale.
Tatăl lui Blăniță-de-pisică stătea singur și trist lângă cămin. Marivel îl întrebă dacă nu avusese o fată care plecase de acasă fiindcă nu voise să se mărite cu omul ales de el drept soț. Gentilomul răspunse că da, avusese o fată. Când ea a plecat de acasă, mama ei a murit de supărare.  Adăugă că voise mult să aibă un fiu și, pentru că nu îl avusese, își alungase fata de acasă cu purtarea lui.
Lord Marivel îl întrebă dacă nu ar dori să aibă un fiu ca el. Gentilomul spuse că da, dar sunt vorbe fără rost. Marivel îi spuse atunci că, dacă nu poate să fie fiul lui, poate să fie soțul fiicei lui. Îl întrebă ce ar spune să-și vadă fata căsătorită și având și un băiețel, care i-ar fi nepot. Gentilomul spuse că ar fi cel mai fericit om din lume. Atunci Lord Marivel își aduse soția și fiul. Gentilomul plânse de bucurie văzându-i. Porniră toți patru spre castel. Aici îi făcură fericiți și pe părinții lui Marivel, când aflară că frumoasa în blăniță de pisică este fiica unui gentilom bogat și respectat.

 Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Frumoasa în blăniță de pisică ”

Citește și următoarele povestiri după basmele lui Joseph Jacobs:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !