29 iulie 2018

FRUMOASA ÎN BLĂNIȚĂ DE PISICĂ (2)

basm de Joseph Jacobs


Frumoasa în blăniță de pisică spuse în bucătărie că ar vrea foarte mult să meargă și ea la bal. Bucătăreasa râse de ea și o făcu neobrăzată și nespălată. Ba îi mai și aruncă în față apa murdară dintr-un lighean. Blăniță-de-pisică se șterse și nu spuse nimic.



Seara, fata se duse la colibă, se spălă, și își pieptănă părul auriu. Îmbrăcă rochia de argint, apoi se duse la castel. Toată lumea o admiră, întrebându-se cine o fi. Prințul, Lord Marivel, o pofti la dans și toată noaptea dansă numai cu ea. Când se lumină de ziuă, fata îi spuse că trebuie să plece. El o întrebă unde locuiește. Ea răspunse că în Preajma Ligheanului cu Apă, apoi dispăru iute.
A doua zi, frumoasa in blanita de pisica spăla vasele în bucătărie. În timpul acesta, Lord Marivel întreba pe toată lumea unde se află Preajma Ligheanului cu Apă. Nimeni nu știu să-i spună. El îi spuse mamei sale că trebuie să o găsească pe fata cu rochie de argint, căci numai pe ea o voia de soție.
După un timp, mama prințului dădu iar un bal, sperând să apară iar tânăra necunoscută. La bucătărie, frumoasa în blăniță de pisică spuse din nou că ar dori să meargă și ea la bal. De data asta, bucătăreasa cea haină sparse un polonic de porțelan de spinarea fetei, făcând-o iar neobrăzată și nespălată.
Seara, fata se duse la colibă se spălă și se pieptănă. Îmbrăcă apoi rochia de aur. La bal, toată lumea rămase uimită de frumusețea ei. Lord Marivel dansă din nou numai cu ea. Când fata dădu să plece, el o întrebă din nou unde locuiește. Fata îi spuse că stă prin Preajma Polonicului Spart și dispăru iute.
Firește, nimeni nu a știut să-i spună prințului unde se află Preajma Polonicului Spart. Tânărul începu să sufere și să-i ducă dorul frumoasei cu păr auriu. În scurt timp, mama prințului porunci să se facă pregătirile pentru un alt bal. La bucătărie, frumoasa în blăniță de pisică spuse din nou că își dorește mult să meargă la bal. Bucătăreasa o făcu din nou nespălată și neobrăzată. De data asta, aruncă după fată o furculiță. Furculița se lovi și își strâmbă dinții.
Seara, la bal, fata purtă rochia de pene. La plecare, îi spuse prințului că locuiește în Preajma Furculiței Strâmbe. Când să dispară, însă, prințul se înfășură într-o mantie neagră și merse după ea, nevăzut. O văzu intrând în colibă, apoi ieșind îmbrăcată cu rochia din blănițe de pisică. O văzu apoi pe frumoasa in blanita de pisica intrând în bucătărie. Înțelese că ea acolo muncește. O admiră pentru felul în care îi spusese unde stă, fără a se da de gol că lucrează la bucătărie, dar și fără să îl mintă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !