28 iulie 2018

FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ. (3)

basm de CHARLES PERRAULT


Doi ani ascunse prințul față de părinți căsătoria lui cu  Frumoasa din pădurea adormită. În acest timp i se născură doi copii, o fetiță, Aurora, și un băiețel, Zori-de-Zi. Regina, mama lui, era o femeie despre care se spunea că se trăgea din neamul căpcăunilor și că ar avea obiceiurile lor. Abia când muri tatăl său, prințul, devenit rege, își aduse nevasta și copiii la palatul regal.



După o vreme, regele plecă la război. O lăsă pe mama lui la cârma regatului și o rugă să aibă mare grijă de soția și de copiii lui. Nici nu trecură câteva zile și regina fu cuprinsă de pofta de a mânca copiii. Porunci  întâi unui servitor să o taie și să o gătească cu sos pe Aurora.
Servitorului îi fu milă de fetiță și o duse pe ascuns la soția lui care o ascunse în casa lor. Tăie un mielușel și îl găti pentru regină. Când aceasta voi să îl mănânce pe Zori-de-Zi servitorul îi găti un ieduț, iar când voi să o mănânce chiar pe mama copiilor, îi găti o ciută.
Într-o zi, regina, plimbându-se, auzi glasurile copiilor venind din casa servitorului. Furioasă că a fost înșelată, porunci să se umple un cazan mare cu șerpi veninoși și să fie aruncați în el mama și copiii, precum și servitorul cu soția lui. Tocmai când călăul isprăvise de umplut cazanul uriaș și se pregătea să execute porunca reginei, sosi fiul acesteia de la război. Nici nu apucă bine să întrebe ce s-a întâmplat că regina, furioasă că a fost descoperită, se aruncă în cazan, iar lighioanele o mâncară pe dată.
Întristarea regelui pentru un asemenea sfârșit al mamei sale fu îndulcită numai de prezența frumoase sale soții și a copilașilor săi.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Frumoasa din padurea adormita”

Găsești aici textul integral 

Citește și varianta scrisă de frații Grimm cu 150 de ani mai târziu, Frumoasa adormită.

Citește și alte povestiri după basmele lui Charles Perrault:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !