3 iulie 2018

LEGENDA LUI ROLAND. Povestire pe scurt

legendă franceză numită și ”Cântecul lui Roland”

Pe la jumătatea secolului al VIII-lea se năștea într-o peșteră, în Italia, un băiețel numit Roland. Mama lui, Berta, era sora împăratului Carol cel Mare. Berta  fugise din Franța de frica fratelui ei, care nu fusese de acord cu bărbatul ales de ea. După ce s-a născut băiețelul, tatăl lui i-a părăsit fără mila pe mamă și pe copil. Omul era speriat de foame și de frig, neînvățat să munceasca și lipsit de onoare.

Țăranii din satul apropiat le dădeau celor doi hrană și ceva haine.
Odată, doi copii au hotărât să îi ducă Bertei niște fâșii de pânză ca să-i coasă haine lui Roland. Numai că unul a adus pânză albă, iar celălalt pânză roșie. Roland le-a primit și le-a promis că, atunci când va ajunge cavaler, își va alege culorile roșu și alb, așa cum fiecare cavaler își avea culorile lui.
Contele care stăpânea acel ținut avea un fiu, Olivier, care deveni bun prieten cu Roland. Numai că, după câțiva ani, s-au despărțit pentru că tatăl lui Olivier trebuise să părăsească ținutul.
Când Roland deveni un tinerel, a trecut pe acolo însuși Carol cel Mare. A poposit în pădurea în care era peștera celor doi, mamă și fiu. Slujitorii au așternut o masă bogată. Roland, care pândea dintre copaci, s-a repezit și a luat o tavă cu mâncare. A fugit cu ea spre peșteră, să-i duca mamei sale hrana. Oștenii  l-au urmărit și au ajuns la peșteră. I-au luat pe cei doi și i-au dus în fața împăratului. Acesta s-a înduioșat și a iertat-o pe Berta. Pe Roland l-a învestit drept cavaler, i-a dat sabia Durandal și armăsarul Veillantif.
Roland a devenit un luptător de neînvins. Într-o luptă s-a întâlnit față în față chiar cu Olivier. S-au recunoscut și Olivier a intrat în oastea împăratului, alături de Roland. Au luptat împreună în multe razboaie, mai ales împotriva sarazinilor, care cotropiseră o mare parte din ținuturile Spaniei. Sarazinii, speriați de puterea împăratului, l-au gasit pe trădătorul Ganelon, un conte dintre oamenii acestuia.
Ganelon le-a dezvăluit sarazinilor pe unde avea să treacă oastea lui Carol cel Mare. De asemenea, că în ariergardă se vor afla cei mai puternici cavaleri, în frunte cu Roland și Olivier. El le-a mai spus că ar putea să-i atace în trecătoarea Roncevaux. Moartea celor mai buni războinici îl va face pe împărat să oprească războiul.
Oastea franceză trecu prin trecătoare încet, păzita din urmă de ariergardă. Când să treacă și aceasta, sarazinii, în număr uriaș, atacară. Încercuiră ariergarda din toate părțile. Degeaba strigă Olivier către Roland să sune din corn ca să se întoarcă împăratul cu armata. Onoarea de cavaler nu îl lăsa pe Roland să facă asta. După o luptă crâncenă, în care pieriră mulți sarazini, dar și aproape toți francezii, sună în sfârșit din corn. Prea târziu, până să facă împăratul cale-ntoarsă, pieriră toți. Ultimul pieri Roland, care luptase vitejește până la ultima picătură de sânge.
În luptele care au urmat, împăratul i-a învins pe sarazini și le-a luat cetatea, Saragosa. Întors în Franța, Carol cel Mare îi dădu vestea cea tristă Audei (citește Odei), sora lui Olivier și iubita lui Roland. Când află că i-au murit și fratele și iubitul, Auda  suspină, căzu la pământ și muri. Cei trei fură înmormântați în trei morminte alăturate, din marmură albă. Multă vreme au venit acolo oamenii cu flori, spre a cinsti vitejia în luptă și iubirea credincioasă.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendei lui Roland

Sursa foto

Din Marile legende ale lumii, de Al.Mitru, mai poți citi următoarele povestiri:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

    8 comentarii:

    1. Mulțumesc mult! Acest rezumat m-a ajutat să înțeleg mai bine această povestire!

      RăspundețiȘtergere
      Răspunsuri
      1. Cu plăcere! Știu, stilul în care este scris originalul nu este prea obișnuit astăzi.

        Ștergere
    2. Mda...a fost cam scurt dar mi-a plăcut. Încearcă să mai detaliezi.

      RăspundețiȘtergere
    3. Va multumesc foarte mult.Am inteles foarte bine textul.

      RăspundețiȘtergere

    Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !