3 iulie 2018

ARTHUR ȘI CAVALERII MESEI ROTUNDE (6)

legendă britanică

Arthur și Lancelot au luptat mult timp. Deși Arthur credea că Lancelot era nevinovat, trebuia să respecte legile cavalerilor. Ele cereau ca onoarea regelui să fie apărată cu armele. Nici Lancelot nu ar fi voit să lupte împotriva regelui său, dar aceleași legi îl obligau să lupte pentru onoarea reginei sale.
Până la urmă, la cererea mai multor cavaleri care țineau la renumele Mesei Rotunde, cei doi s-au împăcat. Regina a revenit la regele ei, dar sir Lancelot n-a mai rămas la Camelot, ci s-a înapoiat la castelul său.
Regele nu a rămas nici el în Camelot, ci a plecat să lupte cu Flore, regele Franței, care se aliase cu Roma împotriva Britaniei. L-a înfrânt și regale Franței i-a devenit vasal. Abia se înapoiase la Camelot că au sosit doisprezece senatori ai împăratului roman, Lucius. Aceștia i-au cerut, în numele împăratului, să renunțe la Franța. Nu numai atât, dar a cerut ca și Britania să plătească tribut Romei.
Arthur le-a cerut sfatul regilor prieteni și nobililor săi. Ei l-au îndemnat cu toții la luptă. Mordred a prins momentul și l-a îndemnat și el să plece, spunând că rămâne el să aibă grijă de tron și de regină.
Regele Arthur a plecat la luptă. Împotriva lui s-au aliat Roma și sarazinii din Spania și din alte părți. Oamenii lui Arthur erau de zece ori mai puțini. Totuși i-au înfrânt pe dușmani. Regele nu a apucat să se bucure de victorie, căci au sosit vești rele din țară. Mordred răspândise zvonul că regele murise și se urcase pe tron. Poruncise ca Masa Rotundă să fie sfărâmată, iar regina Guinever să se pregătească pentru nuntă în răstimp de două săptămâni.
Regele a pornit ca o furtună spre țara și spre soția lui. Pe drum, Merlin a reîntâlnit-o pe Viviane. Vicleana zână l-a făcut să-i lase harpa fermecată care îi conducea spre victorie pe luptătorii lui Arthur. Ajunși acasă, bătălia a început. Merlin a cântat la o harpă obișnuită și cântecul său nu a mai avut nicio putere magică.
Mordred  a fost alungat de la palat. Arthur l-a urmărit și au dat mai multe bătălii. În ultima dintre ele, cavalerul trădător l-a rănit de moarte pe rege. Cu ultimele puteri a cerut ca sabia Excalibur să fie aruncată în apa mării. A cerut apoi să fie lăsat singur. Se spune că l-ar fi luat de acolo zâna Morgana și l-ar fi dus pe insula Avalon.
Lancelot a ridicat o mănăstire pe locul acelei bătălii și s-a călugărit. După moartea regelui Arthur, și regina Guinevere s-a retras la o altă mănăstire, unde a mai trăit puțină vreme. Merlin s-a întors în pădurea Brocéliande. Zâna Viviane l-a adormit și l-a dus în fundul lacului, în palatul ei, unde doarme, poate, și în ziua de astăzi.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendei ”Arthur și cavalerii Mesei Rotunde”

Ai putea să mai citești:


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !