3 iulie 2018

CAVALERUL LANCELOT. Povestire pe scurt (1)

roman cavaleresc de CHRÉTIEN DE TROYES


Cu mai bine de o mie de ani în urmă, pe meleagurile Angliei, trăia un rege vestit, regele Arthur. Odată se afla la un ospăţ cu regina lui, Ginevra, şi cu o seamă de cavaleri si domniţe. Sosi printre ei Meleagant, fiul cel rău al regelui vecin, Bademagus.

Pe cât de bun era Bademagus, pe atât de lipsit de suflet era fiul său, Meleagant. Acesta prinsese o mulţime de oameni din ţara regelui Arthur. Îi ţinea prizonieri în ţara lui, punându-i la munci grele şi supunându-i la multe chinuri.
Meleagant spuse tuturor ca regele să trimită în ţara lui regina însoţita de un cavaler curajos şi suita lor. Acolo cavalerul va lupta cu el. Dacă îl va învinge, va elibera toţi oamenii să se întoarcă la casele lor. Dar dacă va învinge el, atunci regina va fi a lui. 
Seneşalul Keu obţinu el cinstea de a o însoţi pe regină. După ce alaiul plecă, nepotul regelui Arthur, seniorul Gauvain, porni şi el cu oamenii săi pe urma lor, neavând încredere în Meleagant. Nici nu trecura bine de pădurea cea mai apropiată, că presimţirile i se adeveriră. Din pădure veni către ei calul lui Keu, stropit cu sângele acestuia, dar fără el în şa.
Seniorul Gauvain merse mai departe. El întâlni în drum un cavaler care, de atâta mers şi oboseală, omorâse doi cai. Acum era pe jos, căutând cu disperare ceva care să îl ducă mai departe. Era cavalerul Lancelot du Lac, care simţea în taină pentru regina Ginevra o iubire curată, dar aprinsă. Plecase după ea să o elibereze din mâinile lui Meleagant.
Ca să meargă mai repede, Lancelot acceptase chiar să meargă cu căruţa osândiţilor, fără să-i pese că aceasta urma să-i păteze onoarea. Era o ruşine fără seamăn pentru cineva să fie urcat în căruţa în care suiau numai hoţii, tâlharii, criminalii. De aceea, mai târziu, lui Lancelot avea să i se mai spună şi Cavalerul din Căruţă.
Ajungând la o răscruce de drumuri, Lancelot şi Gauvain porniră fiecare pe câte un drum, încercand să ajungă în ţara Gorre, unde o dusese Meleagant pe regina Ginevra.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă ! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !