11 iulie 2018

KLAUS CEL MIC ȘI KLAUS CEL MARE (3)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN

      Klaus cel mic a îmbrăcat-o în haine de sărbătoare pe bunica lui și a așezat-o sprijinită în căruță, de părea că este vie. A pornit la drum și în zori a ajuns la un han mare. A intrat în han și a cerut de mâncare. I-a cerut hangiului să-i ducă și bunicii un pahar cu băutură, dar să-i vorbească tare, fiindcă e cam surdă.

     Hangiul s-a dus cu băutura la căruț și i-a strigat bătrânei că l-a trimis nepotul ei. După ce a mai strigat de vreo două ori, hangiul, iute din fire, s-a înfuriat și i-a aruncat bătrânei paharul în față. Bătrâna a căzut pe spate și Klaus cel mic l-a acuzat pe hangiu că i-a omorât bunica. Hangiul i-a cumpărat tăcerea cu o baniță de bani și a îngropat-o pe bunică, spunând oamenilor că este bunica lui.
     Klaus cel mic s-a întors la el acasă și a cerut iar ulcica de la Klaus cel mare. Când acesta a aflat că luase atâția bani pentru bunica moartă, s-a dus acasă și a omorât-o pe bunica lui. S-a dus la târg și a încercat să o vândă. Numai faptul că toată lumea a crezut că e nebun l-a scăpat pe Klaus cel mare de pedeapsă.
     Furios, Klaus cel mare s-a întors acasă. L-a prins pe Klaus cel mic, l-a băgat într-un sac și a pornit cu el spre râu, cu gând să-l înece. Pe drum a trecut pe lângă o biserică. A lăsat sacul la ușă și a intrat.
     Pe afară a trecut o cireadă de vite mânată de un văcar foarte bătrân. Klaus cel mic s-a văietat că îl ia Dumnezeu la el atât de tânăr. Văcarul a răspuns că pe el nu îl ia și e atât de bătrân. Klaus cel mic i-a propus văcarului să facă schimb. Văcarul a intrat în sac, iar Klaus cel mic a plecat cu vitele.
     Klaus cel mare a aruncat sacul în râu și a pornit și el spre casă. Când l-a ajuns pe Klaus cel mic din urmă s-a mirat, dar acesta i-a explicat că, atunci când a ajuns la fundul apei, sacul s-a dezlegat. O fată frumoasă i-a dăruit cireada aceea de vite și el a ieșit cu vitele la mal. Așa a spus Klaus cel mic și Klaus cel mare l-a crezut. I-a cerut să-l bage și pe el într-un sac și să-l arunce în râu, dar să pună și un bolovan înăuntru, ca să ajungă mai repede la fundul apei. Klaus cel mic a făcut ce i-a cerut Klaus cel mare, apoi a plecat acasă cu cireada.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Klaus cel mic și Klaus cel mare”

Citește și textul integral !

Poți citi și alte povestiri pe scurt după basmele lui Andersen: 
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !