11 iulie 2018

KLAUS CEL MIC ȘI KLAUS CEL MARE (2)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN


     Bărbatul l-a văzut pe Klaus cel mic pe șură și l-a poftit în casă. S-au așezat la masă, iar Klaus cel mic și-a pus sacul cu pielea de cal la picioare. Femeia le-a dat la amândoi să mănânce terci. Klaus cel mic era cu gândul la bunătățile din cuptor. A dat cu piciorul în sac, pielea a scârțâit și el i-a cerut să facă liniște.

     Stăpânul casei l-a întrebat pe Klaus cel mic ce are acolo. Klaus i-a spus că are un vrăjitor care a umplut pentru ei cuptorul cu mâncare și băutură. Omul a fost încântat când a găsit într-adevăr mâncarea și vinul. L-a întrebat pe Klaus cel mic dacă vrăjitorul ar putea să-l cheme și pe dracul, fiindcă ar fi vrut să-l vadă. Klaus cel mic l-a trimis să se uite în ladă. Omul s-a uitat și a fost sigur că acela este dracul, fiindcă avea chip de dascăl.
     Încântat, omul a cumpărat pielea dela Klaus cel mic, dându-i pe ea o baniță cu galbeni și o căruță ca să care banii și lada. Klaus cel mic a plecat. Când a ajuns pe un pod deasupra unei ape mari, a spus cu glas tare că ar arunca lada în apă, că e prea grea. Dascălul i-a promis că îi dă și el o baniță cu galbeni, numai să nu arunce lada în apă.
     Întors acasă cu cele două banițe cu bani, Klaus cel mic a trimis un băiat la Klaus cel mare, să-i ceară cu împrumut o ulcică pentru măsurat. Voind să afle ce măsoară, Klaus cel mare a pus în fundul ulcelei niște catran. Când a primit ulcica înapoi, a găsit lipiți în fundul ei trei galbeni.
    Klaus cel mare a aflat de la Klaus cel mic că primise mulțimea aceea de galbeni pentru pielea calului său. Atunci, s-a dus repede acasă. A omorât cei patru cai și a plecat cu pieile lor la târg. A cerut câte o baniță de galbeni pentru fiecare piele.Oamenii au crezut că își bate joc de ei și l-au luat la bătaie. S-a întors furios acasă, hotărât să se răzbune pe Klaus cel mic.
     În vremea aceasta, murise bunica lui Klaus cel mic și Klaus cel mare a năvălit pe ușă cu un topor în mână. A izbit bătrâna, crezând că este Klaus cel mic. Acesta tocmai pusese moarta în pat și se așezase într-un colț, hotărât să o vegheze toată noaptea.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !