10 iulie 2018

SCĂPĂRĂTOAREA. Povestire pe scurt (2)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Soldatul s-a mutat din nou în odăile cele frumoase, iar prietenii au început iar să-l viziteze. Într-o noapte, i-a venit ideea să-l trimită pe primul câine să i-o aducă pe fata regelui. A folosit scăpărătoarea, a venit primul câine și i-a spus ce dorește. Câinele a plecat la palat și i-a adus-o pe prințesă adormită, așa cum era când o luase din pat. Soldatul a sărutat-o și l-a trimis pe câine cu ea înapoi.

       A doua zi, fata le-a povestit regelui și reginei ceea ce ea credea că fusese doar un vis. Părinții au hotărât ca o doamnă de onoare să stea cu prințesa în odaie în timpul nopții.
     În noaptea următoare, soldatul a trimis din nou câinele să o ia pe prințesă. Doamna de onoare l-a urmărit și a desenat cu cretă pe ușa casei soldatului o cruce. Când a dus-o înapoi pe prințesă, câinele a observat crucea. La înapoiere, a luat o bucată de cretă în bot și a desenat câte o cruce pe ușa fiecărei case din oraș. Regele și regina nu au putut să afle unde fusese dusă prințesa.
     Regina a umplut o pungă de mătase cu semințe mici și negre de hrișcă și a făcut o găurică mică în pungă. Noaptea, pe când câinele o ducea pe prințesă, semințele au curs din pungă și au însemnat drumul către casa soldatului. Acesta se îndrăgostise de prințesă și tare ar fi vrut să fie și el prinț ca să o poată lua de nevastă.
     Dimineață, soldatul a fost dus la închisoare. Temnicerul i-a spus că urma să fie spânzurat a doua zi. În dimineața acelei zile, el l-a chemat pe un băiat de la fereastra cu gratii a închisorii. I-a promis că-i dă patru bănuți dacă îi aduce scăpărătoarea de acasă. Băiatul i-a adus-o cât a putut de repede.
     La spânzurătoare s-au adunat regele și regina, curtenii, soldați și o mulțime de oameni din popor. Soldatul a cerut ca, înainte de a fi spânzurat, să fie lăsat să fumeze o lulea pentru ultima oară în viața lui. Regele i-a permis, iar soldatul a scăpărat din scăpărătoare până când au venit cei trei câini. Câinii au dat iama în rege și regină, în judecători și în curteni, i-au azvârlit pe care încotro, iar poporul l-a pus pe soldat să fie rege, alături de prințesa pe care a luat-o de soție.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Scăpărătoarea”

Dintre povestirile pe scurt ale basmelor lui Andersen, ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !