11 iulie 2018

FATA DIN SOC. Povestire pe scurt (2)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Mătușica din soc s-a prefăcut într-o fată de aceeași vârstă cu băiatul. Fata din soc avea părul blond și cârlionțat și ochii albaștri, era drăgălașă și frumos îmbrăcată
Copiii au coborât din pomișor, s-au luat de mână și au intrat într-o grădină frumoasă. De un țăruș era legat un baston, care s-a prefăcut în cal la apropierea copiilor. Ei l-au încălecat și au început să dea ocol grădinii, dar părea că merg pe un drum, printr-un sat. Au trecut pe lângă o căsuță cu păsări în ogradă, apoi pe lângă biserică și pe lângă fierărie.

Fata din soc și băiatul au sădit apoi în grădină crenguțe de soc, din care au crescut tulpinițe, ca în povestea bătrânilor. Fata l-a luat apoi pe băiat de mijloc și au început un zbor peste păduri și câmpii și peste ape. S-a făcut primăvară, apoi vară, toamnă și iarnă. Primăvara au văzut dediței înfloriți prin păduri, vara - holde coapte și flori pe marginea apelor, toamna - păduri colorate în toate culorile, iar iarna - totul acoperit cu zăpadă, iar în case pomii de Crăciun și cadourile și multă veselie.
Băiatul a crescut și a devenit un tânăr care se pregătea să plece pe mare. Fata din soc i-a dăruit floarea de soc pe care o purta la piept, iar el a pus-o cu grijă în cartea de rugăciuni. După o vreme s-a întors, s-au căsătorit și acum erau bătrâni și stăteau sub un soc înflorit. În copac stătea fata din soc, care le-a spus că unii îi spun mătușica din soc, alții îi spun driadă, dar numele ei adevărat este Amintirea.
Băiatul s-a trezit în patul său. Din ceainic nu mai ieșea niciun soc. Bătrânul tocmai pleca, iar băiatul i-a spus mamei că a fost în țările calde și a fost foarte frumos. Mama i-a spus că oricine bea două căni de ceai de soc ajunge în țările calde și l-a învelit bine ca să nu răcească din nou. Cât despre fata din soc, i-a spus că e în ceainic și să o lase să stea acolo.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Fata din soc”

Citește și textul integral !

Dintre basmele lui Andersen povestite pe scurt ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !