11 iulie 2018

FATA DIN SOC. Povestire pe scurt (1)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN


Odată, un băiat a umblat cu picioarele prin apa din canalul de pe strada școlii și a răcit. Mama lui l-a pus în pat și a pus ceainicul ca să-i facă ceai de soc. A venit și bătrânul care locuia sus, sub acoperiș. Băiatul i-a cerut bătrânului să-i spună o poveste, fiindcă bătrânul povestea foarte frumos.
Bătrânul i-a spus băiatului să privească în ceainic. Capacul s-a ridicat și din ceainic au ieșit crenguțe înflorite de soc, care s-au întins până când s-a făcut un copăcel de soc. În mijlocul lui stătea o băbuță cu haine în culoarea frunzelor și florilor de soc. Bătrânul a spus că aceasta era o driadă, căreia oamenii de la țară îi spun mătușica din soc.

Odată, sub un soc înflorit ca acela, stăteau doi bătrâni, un fost marinar și nevasta lui. Erau străbunici deja și urma să aniverseze nunta de aur, dar nu mai știau prea bine în ce zi. Acum, ei își aminteau cum se jucau în copilărie chiar în ograda în care se aflau. Socul sub care se aflau crescuse dintr-o crenguță pe care ei o înfipseseră pe atunci în pământ. Au depănat apoi amintiri despre cum fuseseră la școală, apoi el a plecat pe mări, iar ea a rămas acasă ca să-l aștepte.
Fata intrase ca slujnică și, într-o zi, pe când ducea gunoiul, poștașul i-a adus o scrisoare de la iubitul ei. Fata a deschis scrisoarea și a început să o citească, plângând și râzând în același timp. Deodată, cineva a luat-o de mijloc. Imediat i-a dat aceluia o palmă, apoi a văzut că era tocmai iubitul ei. Sosise acasă în același timp cu scrisoarea. Cei doi s-au căsătorit, au avut șase copii. Aceștia au avut și ei, la rândul lor, copii, iar aceștia au adus pe lume strănepoții celor doi bătrâni. Mătușica din soc le-a spus că nunta de aur era chiar în ziua aceea. Au început să vină copiii și nepoții, bucuroși că va fi petrecere mare.
Băiețașul cel răcit îi spuse bătrânului că asta nu fusese o poveste. Mătușica din soc l-a luat pe băiat în brațe, iar copăcelul a început să zboare și i-a dus departe.

* * * 

Sursa foto

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !