1 iulie 2018

CELE DOUĂSPREZECE FETE DE ÎMPĂRAT ȘI PALATUL CEL FERMECAT (1)

de PETRE ISPIRESCU




Era odată un flăcău orfan, frumușel, curățel și tare harnic și cuminte. Toate fetele din sat se uitau cu drag la el. Cei la care muncea îl prețuiau mult. Numai flăcăii îl pizmuiau și îi scoteau fel de fel de vorbe. El nu îi băga în seamă. Se ducea liniștit cu vitele la păscut. Vitele pe care le îngrijea el parcă erau mai frumoase și dădeau lapte mai mult decât celelalte.

Ducându-se la păscut, într-o zi, se lungi sub coroana deasă a unui copac și adormi. Visă că venise la el o zână frumoasă. Ea îi spusese să se ducă la curtea împăratului. La fel îi spuse zâna în vis și a doua și a treia zi, tot în locul acela. Atunci, flăcăul se duse la stăpânul său și îi ceru banii săi, ca să plece în lume.
Plecă flăcăul și se opri drept la curtea împăratului. Se băgă argat la grădina împărătească. Cea mai  de căpetenie treabă a lui era să facă în fiecare zi douăsprezece buchețele de flori pentru cele douăsprezece fete de împărat. Tot el le dea acestora când ieșeau să se plimbe prin grădină.
Fetele împăratului aveau patima jocului. În fiecare noapte dănțuiau. Nimeni nu știa însă unde merg ele să joace. Erau ursite să nu se poată mărita până când nu le va afla cineva taina și nu va face pe una dintre ele să iubească.
Împăratul vestise că acela care le va afla taina o va putea alege de nevastă pe fata pe care o va dori. El știa că noaptea le închide într-o odaie cu nouă uși de fier și nouă lacăte mari. Părea că nu pot ieși de acolo, totuși dănțuiau de rupeau în fiecare noapte câte o pereche de conduri.
Pețitorii începură să curgă, dar care se punea la pândă seara, nu mai era găsit dimineața și nimeni nu știa unde dispăreau. Unul câte unul, pețitorii plecară, căci nu voiau să-și piardă viața așa de ușor. În timpul acesta argatului de la grădină începu să îi placă de fata cea mică din cele douăsprezece fete de împărat. S-ar fi dus și el la împărat să-i ceară învoire să stea la pândă la iatacul fetelor. Se temea însă că va pieri si nu o va mai vedea pe cea pe care o îndrăgise.

Sursa foto

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !