1 iulie 2018

CELE DOUĂSPREZECE FETE DE ÎMPĂRAT ȘI PALATUL CEL FERMECAT (2)

de PETRE ISPIRESCU


Într-o noapte, argatul de la grădina împăratului o visă iar pe zână. Ea îi spuse să meargă într-un loc anume din grădină. Acolo va găsi doi pui de dafin. Să-i îngrijească bine. Când se vor face mari, vor îndeplini tot ce le va cere. Apoi zâna îl mai învăță ce are de făcut.

Flăcăul făcu așa cum îi spusese zâna. Când dafinii se făcură mari, ceru de la ei darul de a se face nevăzut. Primi de la ei o floare care, daca o punea în sân, îl făcea neavăzut.

Flăcăul se duse după cele douăsprezece fete de împărat. Intră, nevăzut, în odaia în care le încuia noaptea împaratul. Văzu că, în loc să se culce, ele se piaptănă și se gătesc. Cea mai mare dintre ele bătu cu piciorul în dușumea, care se desfăcu în două. Coborâră, cu argatul de la grădină, nevăzut, după ele. Trecură prin niște porți de oțel, apoi prin niște păduri, una cu frunze de argint, alta cu frunze de aur și ultima cu frunze numai diamante și alte nestemate. Lângă aceasta era un lac mare.
În mijlocul lacului era un palat minunat, palatul cel fermecat. Pe mal erau douăsprezece luntrișoare, în care se suiră cele douăsprezece fete de împărat. Fiecare avea câte un vâslaș. Ultimul se miră ce grea este acum luntrișoara cu cea mai mică dintre fete. În ea sărise, nevăzut, și flăcăul.
Cum ajunseră la mal, din palatul cel fermecat se auzi muzică. Fetele se repeziră înauntru și porniră la dans cu niște flăcăi care le așteptau. Flăcăul dansă și el de unul singur, fiindcă muzica aceea era vrăjită și nu lăsa pe nimeni să stea.
Dansară până către ziuă, când muzica se opri. Se așezară toți la masă, apoi porniră pe drumul de întoarcere. În pădurea de argint, flăcăul rupse o rămurică. A doua zi o puse în buchețelul fetei celei mici.  În ziua următoare făcu la fel, doar că rămurica o rupse din pădurea cu frunze de aur. De data asta, fata îl întrebă de unde are rămurica, iar el îi spuse. Fetei începu să-i cam placă de el, dar îl amenință cu moartea dacă va spune cuiva despre ce fac noaptea cele douăsprezece fete de împărat.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !