6 septembrie 2018

URSUL PĂCĂLIT DE VULPE. Povestire pe scurt

poveste de ION CREANGĂ

ursul-pacalit-de-vulpe



Odată, o vulpe era lihnită de foame. Nu găsise nimic de mâncare, deși umblase toată noaptea. Către dimineață, ieși la marginea drumului, sub niște tufe, și simți miros de pește. Se uită și văzu că vine din josul drumului un car tras de boi. Vulpea ieși repede și se lungi în mijlocul drumului, făcând pe moarta.
Țăranul ce mâna boii de la carul plin cu pește se bucură că va avea o blană de vulpe pentru nevasta lui. Luă vulpea și o aruncă în car, peste pește.
Cum porni carul, vulpea începu să împingă peștele în drum. După o vreme sări și ea din car și cără peștele în vizuina ei. De îndată ce începu să mănânce, apăru și ursul. Pofticios, ursul o rugă pe vulpe să-i dea și lui niște pește. Vulpea nu voi să-i dea, că doar nu pentru el muncise. Îi spuse ursului să se ducă să-și vâre coada în baltă, ca să prindă pește.
Ursul o rugă să îl învețe cum să facă. Vulpea îi spuse să meargă seara la balta de lângă pădure și să vâre coada în apă. Să stea nemișcat până dimineață și abia atunci să tragă coada cu putere din apă, căci o va scoate plină de pești.
În seara aceea începu să bată un vânt rece, înghețat. Ursul stătu cu coada în baltă până dimineață și nu își dădu seama că apa înghețase. El trase cu putere și rămase fără coadă.
Înciudat și îndurerat, ursul se duse la vulpe să se răzbune. Vulpea ieșise din vizuină și intrase într-o scorbură de copac. Din gura scorburii îl luă pe urs în râs, întrebându-l dacă i-au mâncat peștii coada.
Furios, ursul încercă să intre după vulpe în scorbură, dar nu încăpu. Atunci luă o creangă cu vârful îndoit ca un cârlig și o băgă în scorbură, încercând să agațe vulpea. Ea, șireată, când o agăța de picior spunea să tragă că a prins copacul și ei nu-i pasă. Atunci ursul schimba direcția și, dacă agăța de copac, ea striga să nu mai tragă că îi rupe piciorul și el trăgea și mai tare.
S-a chinuit mult ursul, dar tot nu a putut să scoată vulpea din scorbură. Și așa a rămas ursul păcălit de vulpe.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Ursul păcălit de vulpe”

După același autor ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !