10 august 2018

MULT ZGOMOT PENTRU NIMIC (2)

comedie de WILLIAM SHAKESPEARE

Margaretei îi făcea curte Borachio, un om rău la suflet. Don John îi promise acestuia o bună răsplată dacă o convinge pe Margareta să se îmbrace cu hainele stăpânei și să stea de vorbă cu el de la fereastra dormitorului acesteia, astfel încât Claudio să creadă că este chiar Hero. 

Don John se duse să le spună prințului și lui Claudio că Hero este o femeie necinstită, care stă de vorbă cu bărbații la fereastră chiar în noaptea dinaintea nunții. Claudio și prințul îi căzură în plasă și spuseră că, dacă vor vedea asta, o vor face pe Hero de rușine chiar în biserica unde urma să fie cununia.
Noaptea, cei doi o văzură pe Margareta vorbind cu un bărbat, dar crezură că este Hero, fiind înșelați de hainele femeii și de faptul că se afla la fereastra lui Hero. A doua zi, în biserică, Claudio o acuză de necinste pe Hero, iar aceasta căzu într-un leșin adânc, asemănător morții. Furioși, Claudio și prințul părăsiră biserica, fără să le pese.
Benedick rămase alături de Beatrice, care încerca să o trezească pe Hero. Preotul, care o observase bine pe Hero, își dăduse seama de nevinovăția ei. Îi spuse lui Leonato să răspândească vestea că fata a murit, spre a preschimba în milă sentimentele de supărare și ură ale lui Claudio.
Rămași singuri, Beatrice și Benedick își vorbiră, mărturisindu-și dragostea. Beatrice îi ceru bărbatului să îl ucidă pe Claudio, pentru că o făcuse de rușine pe nedrept pe verișoara ei. Benedick era sigur că prietenul său fusese victima unei urzeli, așa că nici nu vru să audă. Totuși, cuvintele ei îl făcură să îi promită că îl va provoca la duel pe Claudio.
La duel îi provocă și Leonato pe prinț și pe Claudio, spre a spăla rușinea adusă fiicei sale. Cei doi îi respectară vârsta și durerea și răspunseră că nu vor lupta cu el. Chiar atunci sosi Benedick, care îl provocă pe Claudio. În timp ce prințul discuta despre asta cu Claudio, fu adus în fața lor Borachio. Fusese auzit când povestise cuiva isprava pentru care îl plătise Don John și fusese arestat.
Borachio mărturisi totul și mărturia lui fu întărită de faptul că Don John, aflând vestea arestării lui, fugise din Messina. Claudio fu doborât de durere, aflând că Hero fusese nevinovată. Îi ceru iertare lui Leonato și promise că va îndura orice pedeapsă va hotărî el să îi dea.
Leonato hotărî ca tânărul să se căsătorească chiar a doua zi cu o verișoară a lui Hero. El spunea că acum ea urma să îi fie moștenitoare și că semăna foarte mult cu Hero. Neavând încotro, Claudio acceptă și se duse să-și petreacă noaptea plângând la mormântul lui Hero.
A doua zi, Leonato și mireasa se aflau la biserică. Fata purta o mască pe chip. Claudio îi ceru să îi fie soție, iar ea își scoase masca și îi spuse că ea chiar este soția lui. Era Hero și Claudio nu putu să își creadă ochilor de bucurie că fata nu era moartă.
Preotul le spuse că va povesti el ce se întâmplase după ce va oficia cununia. Se pregătea să înceapă când sosi Benedick și ceru să îl cunune și pe el cu Beatrice. Cei doi începură să se ia în zeflemea și, din vorbă în vorbă, descoperiră că se îndrăgostiseră unul de celălalt în urma păcălelii puse la cale de ceilalți.
Totuși, cei doi se iubeau cu adevărat, așa că merseră mai departe cu nunta, Benedick spunând că o ia pe Beatrice de nevastă de milă, fiindcă auzise că moare de dragul lui. La rândul ei, Beatrice spuse că se mărită cu el ca să-i salveze viața, fiindcă auzise că își dă sufletul de dragul ei.
După căsătoria celor două perechi, veni și vestea că Don John fusese prins și adus înapoi la Messina. Prima lui pedeapsă a fost să fie martorul bucuriei și serbărilor prilejuite de cele două nunți.

Sfârșit

Alte povestiri după comediile lui Shakespeare:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !