10 august 2018

FURTUNA. Povestire pe scurt (1)

comedie de WILLIAM SHAKESPEARE

Pe o insulă din mare trăiau cândva bătrânul Prospero și frumoasa lui fiică, Miranda. Fata nu își amintea să fi văzut vreodată alt chip de om decât pe cel al tatălui ei.
Cei doi locuiau într-o peșteră împărțită în câteva odăi. Una dintre ele era camera de lucru a lui Prospero. Aici își ținea cărțile de magie, știință în care era foarte priceput.
Cu ajutorul magiei, Prospero eliberase multe spirite bune, prizoniere ale vrăjitoarei Sycorax. Acum, spiritele, în frunte cu căpetenia lor, Ariel, îl ajutau pe el.
Lui Ariel îi plăcea foarte mult să îl sâcâie pe diformul și nătângul Caliban, fiul vrăjitoarei. Prospero îl luase pe lângă casa lui. Fiindcă nu era în stare să învețe nimic, îl punea să care lemne și să facă treburile grele.
La porunca lui Prospero, spiritele stârniră o furtună teribilă, ce prinse la mijloc o corabie mare și frumoasă. Miranda îl rugă pe tatăl ei să oprească furtuna, pentru ca oamenii de pe corabie să scape cu viață. El o liniști, căci aranjase lucrurile astfel încât niciun om de pe corabie să nu fie rănit.
Prospero îi spuse fetei sale că, în urmă cu doisprezece ani, fusese ducele Milanului. El era interesat mai mult de studiu și lăsase treburile conducerii pe seama fratelui său mai mic, Antonio. Acesta profitase de situație și, ajutat de regele Neapolului, îi luase ducatul. Îl urcase pe o corabie împreună cu fetița lui, iar în larg îi trecuse într-o bărcuță și îi părăsise. Noroc cu nobilul Gonzalo, care pusese pe ascuns în bărcuță provizii și haine, precum și câteva cărți. Ajunși pe insula aceea pustie, se descurcase cum putuse mai bine.
Bătrânul îi mai spuse fetei că pe corabia aceea prinsă de furtună se aflau tocmai fratele lui și regele Neapolului. O atinse apoi cu o baghetă fermecată, ca să adoarmă și să nu îl vadă când vorbește cu Ariel.
Ariel sosi și îi spuse că într-o parte a insulei se află arătosul Ferdinand, fiul regelui Neapolelui. El își plânge tatăl, crezând că s-a înecat. În altă parte, regele își plângea fiul, crezând că l-a răpus furtuna. Prospero îl trimise pe Ariel să îl aducă pe Ferdinand.

* * *

Sursa foto
Urmează Furtuna (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !