10 iulie 2018

TOVARĂȘUL DE DRUM. Povestire pe scurt (3)

basm de Hans Christian Andersen

Când au ajuns la munte, acesta s-a deschis și prințesa a intrat înăuntru. Tovarășul de drum a intrat și el cu ea, căci se putea face nevăzut. Au ajuns într-o încăpere în care se afla un tron în mijloc. Pe tron stătea un vrăjitor bătrân și urât, iar deasupra lui erau o mulțime de păianjeni și lilieci. Prințesa s-a așezat lângă el și ea i-a spus că îi venise din nou un pețitor. Vrăjitorul a învățat-o să se gândească la un lucru simplu, la pantoful ei.

A doua zi, tovarășul de drum l-a învățat pe Johann să-i spună prințesei că s-a gândit la pantoful ei. Așa a făcut și toată lumea s-a bucurat că a ghicit, în afară de prințesă.
În noaptea următoare lucrurile s-au petrecut la fel, numai că de data asta tovarășul de drum a luat două mănunchiuri de nuiele și pe prințesă a durut-o și mai tare. Vrăjitorul a învățat-o pe prințesă să se gândească la mănușa ei și, a doua, zi, bineînțeles că Johann a ghicit din nou.
În a treia noapte, vrăjitorul a învățat-o pe prințesă să se gândească la capul lui. Tovarășul de drum i-a tăiat capul și l-a legat într-o basma. Dimineață i-a dat basmaua lui Johann și i-a spus să o dezlege atunci când prințesa îl va întreba la ce s-a gândit ea. Așa a făcut, iar prințesa, învinsă, i-a spus că în seara aceea vor face nunta.
Tovarășul de drum și-a dat însă seama că prințesa rămăsese tot rea. I-a dat lui Johann o sticluță cu o licoare fermecată și trei pene de lebădă. I-a spus să toarne licoarea într-un butoi cu apă și să pună și penele în apă. După aceea să o bage pe prințesă de trei ori în butoiul cu apă. Tânărul a făcut asa cum i-a spus, iar când a ieșit a treia oară din apă, prințesa era alta. I-a mulțumit lui Johann cu lacrimi în ochi că a scăpat-o din vraja sub care se aflase.
A doua zi, tovarășul de drum și-a luat rămas bun de la Johann. Tânărul l-a rugat să rămână alături de el, dar tovarasul de drum i-a spus că nu se poate. El era mortul pentru care Johann își dăduse toți banii ca să îl lase în pace oamenii cei răi. Acum socotea că își plătise datoria și trebuia să plece. Johann a rămas cu prințesa lui, au făcut nunta și au trăit fericiți.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Tovarășul de drum”

Ai putea sa citesti si alte povestiri dupa basmele lui Andersen:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !