26 iulie 2018

PRINȚUL FERICIT. Povestire pe scurt (2)

basm de OSCAR WILDE

Prințul Fericit a rugat pasărea să mai stea o noapte cu el. Departe, la marginea cetății, într-o mansardă, stătea un student. Încerca să termine o piesă pentru Directorul teatrului, dar nu reușea, fiindcă era înfometat, și  tremura de frig.
Statuia l-a rugat pe Rândunel să ia un safir din cele două care întruchipau ochii săi albaștri și să-l ducă studentului. Acela îl va vinde și va avea bani pentru mâncare și lemne de foc. Rândunelul i-a îndeplinit și această rugăminte.
În ziua următoare, Rândunelul a zburat prin port și a privit cum marinarii descarcă lăzile cu mărfuri din corăbii. S-a dus apoi la statuie, cu gândul să își ia rămas bun. Aceasta l-a rugat să mai rămână o noapte. Rândunelul i-a spus că deja tovarășele lui își fac cuiburile în templele din Baalbec.
Prințul Fericit i-a spus păsării că în piață se află o fetiță care vindea chibrituri. Era desculță, nu avea nici măcar ciorapi în picioare și nu purta nimic pe cap. Scăpase chibriturile în noroi și acum plângea, fiindcă nu mai avea ce să vândă și urma să ia bătaie de la tatăl ei. Statuia i-a cerut Rândunelului să ia și celălalt safir și să îl ducă fetiței.
Pasărea a făcut așa cum i-a spus Prințul Fericit. Acum, că rămăsese orb, a rămas lângă el să-i povestească ce vede prin cetate. A văzut mulți oameni săraci și înfometați, mulți cerșetori care băteau pe la porțile oamenilor. Statuia i-a cerut să desprindă foițe de aur de pe trupul ei și să le ducă săracilor. Rândunelul a dus foițele de aur săracilor până când trupul statuii a rămas golaș și pământiu.
În timpul acesta s-a făcut tot mai frig, a nins, apoi a venit înghețul. Într-o zi, pasărea a simțit că i-a venit sfârșitul. I-a spus aceasta Prințului Fericit și s-a prăbușit moartă la picioarele sale. În același timp inima de plumb a statuii a plesnit în două.
A doua zi, Primarul și Consilierii ieșiți la plimbare au observat ce urâtă s-a făcut statuia. Au hotărât să o dea la topit, dar inima frântă a Prințului Fericit nu a vrut să se topească. Atunci, au aruncat-o la gunoi, chiar lângă trupul păsării moarte.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Prințul Fericit”

Găsești aici textul integral!

Ai putea să citești și alte povestiri după același autor:



Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Un comentariu:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !