12 iulie 2018

NUCUL LUI ODOBAC. Povestire pe scurt (1)

nuvelă de EMIL GÂRLEANU

Pe dealul lutos şi sterp de lângă satul Arşiţeni se afla nucul lui Odobac, un nuc bătrân de sute de ani, cu umbra întinsă pe tot dealul.  Copacul era  pe partea de loc a Odobăceştilor, neam din care mai trăiau moş Toader şi nepotul său de frate, Mitru Odobac, un tânăr de vreo douăzeci şi cinci de ani pe care moşul îl crescuse ca pe fiul său, după moartea fratelui.
De la o vreme Mitru era cam schimbat.  Moş Toader află cu mirare de la primar că nepotul său  se pregăteşte să o ia de nevastă pe Ruja  lui Cazacu din Moghileni. Se duse mânios acasă şi îl certă pe Mitru că a aflat de la alţii că vrea să se însoare şi că o vrea tocmai pe Ruja, fata unui hoţ de cai care furase chiar şi de la tatăl băiatului.

Bătrânul îi spuse nepotului că nu o va lua de nevastă, dar Mitru spuse că o va lua şi repetă chiar după ce bătrânul îl lovi peste faţă cu o ploaie de lovituri.
Mitru ieşi apoi pe poartă, iar moşul se suci o vreme prin curte apoi ieşi şi el şi porni căte Moghileni. Când ajunse la imaş, îi ieşi în cale chiar Ruja, călare pe un cal sur. Moş Toader îi spuse că, dacă vrea să îl ia pe Mitru, să nu îi chinuie sufletul şi că el va fi tot timpul cu ochii pe ei.
Nunta se făcu în scurtă vreme. Moşul rămase în casa lui, tinerii într-a lor, aflată  în aceeaşi ogradă. În toamna şi iarna aceea tinerii stătură mai mult în casă, dar când veni primăvara începură să facă schimbări în ograda lui Odobac. Mitru dărâmă un hambar şi făcu pe locul lui un grajd. Moşul nu zise nimic întâi, dar după ce termină, spuse că putea să facă grajdul mai încolo şi să lase şi hambarul.  Ruja spuse repede că ea a zis să îl dărâme, că se clătina.
Altă dată Ruja îi spuse moşului că îi aduce un cal mai bun decât cel pe care îl avea, iar el îi spuse că, dacă aduce cai de furat în ograda lui o spânzură de nucul de pe deal.
Ruja se duse cu Mitru sub nucul lui Odobac, unde răcoarea şi mirosul tare al frunzelor erau de nesuportat. Îi spuse lui Mitru de ameninţarea bătrânului şi că tatăl lui îl ameninţase cândva pe al ei la fel, că îl spânzură  de nuc.
După vreo săptămână, moş Toader văzu în ograda lui un cal nou, frumos. Află că e dar de la socrul lui Mitru şi îi spuse nepotului că e de furat şi că femeia aia îl prăpădeşte.

Sursa foto

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !