26 iulie 2018

IVANHOE. Povestire pe scurt (23)

roman de WALTER SCOTT

Capitolul 43

În curtea preceptoriei din Templestowe se adunase o mare mulțime. Toți erau dornici să vadă lupta care avea să hotărască viața sau moartea Rebeccăi. La un capăt al arenei se aflau locurile Marelui Magistru, ale preceptorilor și cavalerilor ordinului. La capătul celălalt se afla rugul, deja pregătit. Spectatorii de rând vorbeau între ei cu înflăcărare despre revenirea la viață a lui Athelstane.

Sunetul clopotului vestește începerea ceremoniei. Marele Magistru își face apariția, urmat de Bois-Guilbert, palid ca un mort. O gardă aduce acuzata, nespus de frumoasă în rochia ei albă, simplă. Heraldul anunță că Sir Brian de Bois-Guilbert este gata să lupte cu orice cavaler ce dorea să apere cauza Rebeccăi. Cum nu se prezintă nimeni, este trimis un mesager la Rebecca. El o întreabă dacă așteaptă pe cineva, iar fata cere un răgaz până seara. Marele Magistru îi acordă răgazul.
Bois-Guilbert se apropie de fată și îi face o ultimă propunere. Să sară pe cal, în spatele lui și să fugă amândoi departe, unde să înceapă o viață de plăceri. Rebecca îi respinge propunerea cu hotărâre.
După două ceasuri de așteptare, apare Ivanhoe, pe un cal obosit și el însuși istovit de rănile care nu i se vindecaseră cu totul. Bois-Guilbert refuză să lupte cu el, socotindu-l prea slab în acel moment. Ivanhoe îi amintește că îl învinsese deja de două ori. Îl amenință că, dacă nu vrea să lupte cu el, îl va proclama drept laș la toate curțile din Europa.
Cei doi iau poziția de luptă și își coboară viziera. Deși fața lui Bois-Guilbert fusese palidă toată ziua, acum era neobișnuit de roșie. Are loc primul atac. Spre mirarea tuturor, deși abia fusese atins, Bois-Guilbert se prăbușește din șa și nu mai mișcă. Heralzii îi scot casca și se vădește că Brian de Bois-Guilbert murise, din cauza zbuciumului cumplit al inimii sale. Marele Magistru socotește că fusese cu adevărat judecata lui Dumnezeu.

Capitolul 44

Marele Magistru declară că fata este nevinovată și liberă. În clipa aceea apare Cavalerul Negru, urmat de numeroși oameni înarmați. El îl ceartă pe Ivanhoe că riscase să lupte așa slăbit cum era, Ar fi vrut să lupte chiar el, dar ajunsese prea târziu.
Contele de Essex, un cavaler din suita regelui se apropie de Marele Magistru. Îi spune că este arestat pentru înaltă trădare. Cavalerul Negru își scoate casca și toată lumea vede chipul regelui Richard Inimă de Leu. Marele Magistru își cheamă oamenii înarmați în jurul său. Pleacă, spunându-I regelui că vor fi judecați de Papa și principii Europei. În timpul acesta evreul Isaac o ia pe Rebecca și pleacă la casa lui Rabi Nathan.
Contele îi spune lui Ivanhoe că regele, întâlnindu-se cu trădătorul său frate,  prințul John, nu îl pedepsise. Îi ceruse numai să se retragă o vreme alături de mama lor. Ivanhoe este nemulțumit, căci pare că regele încurajează trădarea prin gestul său.
Mai târziu, regele Richard îl înduplecă pe Cedric saxonul să fie de acord cu căsătoria dintre Wilfred de Ivanhoe, fiul său, și Rowena, pupila sa. După nuntă, la care participase și regele, Rowena primește vizita Rebeccăi. Tânăra evreică se poartă deosebit de respectuos și anunță că ea și tatăl ei urmau să plece în Grenada. O roagă pe Rowena să-i transmită lui Ivanhoe recunoștința ei și îi dăruiește o casetă în care se aflau un colier și o pereche de cercei cu diamante. Îi mai spune că își va dedica viața și averea actelor de caritate, îngrijind bolnavii și flămânzii.
Ivanhoe și Rowena au trăit fericiți mulți ani. Cât timp a trăit regele Richard, Ivanhoe s-a bucurat de favorurile regale. Din păcate, regele a murit prea devreme, în fața zidurilor castelului din Chaluz, lângă Limoges.

Sfârșitul povestirii pe scurt a romanului ”Ivanhoe”

Ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !