23 iulie 2018

ROB ROY. Povestire pe scurt (1)

roman de WALTER SCOTT

Capitolul I

Frank Osbaldistone scrie povestea vieții sale într-o scrisoare adresată unui prieten .
Pe la începutul secolului al XVIII-lea Frank Osbaldistone avea douăzeci de ani. El se afla la Bordeaux de patru ani și făcea practică la un partener de comerț al tatălui său. Fusese chemat acasă pe neașteptate, ca o consecință a ultimei sale scrisori. În ea scrisese că nu dorește să urmeze profesiunea aleasă de tatăl său.
Seara, la cină, fusese poftit și Owen, cel mai de seamă funcționar al casei de comerț Osbaldistone & Tresham. El ținea mult la tânărul Frank și încercase să îi ia apărarea. Nu reușise decât să-i stârnească nemulțumirea tatălui său.
Domnul Osbaldistone dorea să lase casa de comerț pe mâini bune. În același timp, dorea să-i asigure viitorul fiului său. Acesta își văzuse destul de bine de studiile comerciale la Bordeaux. Preferatele lui fuseseră totuși literatura și sportul.

Capitolul 2

Tatăl își supune fiul la un mic examen. Este foarte nemulțumit de faptul că nu poate explica anumiți termeni comerciali. Se întreabă oare ce păzise Dubourg. Îl întreabă pe Owen cum se comporta fiul lui Dubourg, care lucra în birourile sale.
Owen laudă priceperea lui Dubourg fiul. Asta îl determină pe domnul Osbaldistone să hotărască reîntoarcerea aceluia acasă, la Bordeaux. Frank intervine în favoarea celui concediat. Tatăl său îi spune că îi reproșează lui Dubourg tatăl că nu se ocupase mai mult de pregătirea lui.
Domnul Osbaldistone hotărăște ca fiul să stea sub supravegherea lui Owen pentru a recupera cunoștințele de comerț. Frank ripostează respectuos și hotărât. El spune că nu i se potrivește meseria de negustor. Tatăl său vrea să vadă jurnalul pe care îi ceruse să îl țină, notând tot ceea ce privea studiile sale.
Frank aduce jurnalul și tatăl său pare mulțumit la început. Din jurnal cade însă o foaie cu versuri, ceea ce îl face pe domnul Osbaldistone să îl numească gogoman pe fiul său. Acesta nu se lasă și cere permisiunea să călătorească timp de doi-trei ani, ori să studieze la Oxford sau la Cambridge. Tatăl se opune și fiul preferă să aleagă cariera armelor decât să devină negustor. Atunci, domnul Osbaldiston își amenință fiul că îl va dezmoșteni și iese din odaie.
Owen încearcă să îl impresioneze pe Frank. El spune că nu vrea să vadă averea familiei încăpând pe mâna vreunui văr de-al său. Chiar atunci intră din nou domnul Osbaldistone și îi dă fiului său un răgaz de gândire de o lună.
Către sfârșitul intervalului, Owen îi aduce lui Frank vestea că un funcționar al firmei fusese trimis în nord, la fratele tatălui său. Stătuse acolo două săptămâni. Tocmai când Frank este gata să cedeze, Owen este chemat și pleacă.Tânărul pierde prilejul să împlinească dorința tatălui său. Când luna se împlinește, Frank se menține pe poziția sa. Tatăl său îl trimite în nord, în York, să cunoască familia fratelui său. Acesta avea șase fii. Dintre aceștia urma să fie ales cel care avea să-l înlocuiască pe Frank în casă. Tot el avea să fie moștenitor al averii tatălui său.

* * *

Sursa foto
Urmează Rob Roy (2)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !