16 iulie 2018

ILEANA SIMZIANA. Povestire pe scurt (3)

basm de PETRE ISPIRESCU

Învățată de cal, fata ceru împăratului să-i dea douăzeci de corăbii și bani să ia mărfuri scumpe. Îi dădu și porniră pe mare până la țărmul unde erau palatele zmeului. Aduseră la țărm numai niște conduri de aur. Îi văzură niște roabe care fugiră și îi spuseră Ilenei.
Ileana veni și ea să vadă marfa, dar fata îi spuse că marfa cea mai aleasă este pe corabie. Urcă pe corabie, iar aceasta porni fără ca Ileana Simziana să-și dea seama. Când își dădu, se bucură în sinea ei că scăpase de zmeu și o furase așa o frumusețe de flăcău. Asta credea ea că este negustorul. Ajunseră cu bine pe țărmul împăratului cel mare și puternic. Acolo îi ajunse însă din urmă mama zmeului care o furase pe Ileana. Scăpară și de ea și merseră la împăratul.
Împăratului îi căzu dragă Ileana de cum o văzu. Ea îl iubea pe ”flăcăul” care o adusese. Îi spuse împăratului că ea nu se poate mărita până nu își are herghelia ei de iepe, cu armăsarul ei cu tot. Împăratul o trimise tot pe fată să aducă și herghelia. Galben-de-Soare o învăță să îl acopere cu nouă piei de bivol cătrănite. Când ajunseră la herghelie, armăsarul hergheliei sări la luptă cu calul fetei. Când sărea armăsarul și mușca din Galben-de-Soare, mușca doar din pieile acelea. Când mușca Galben-de-Soare, mușca din carnea armăsarului, așa că îl birui și porniră spre curțile împăratului cu toată herghelia.
Ileana, ca să scape de împăratul, îi ceru să mulgă cineva iepele, fiindcă că vrea laptele lor pentru baie. Împăratul o puse tot pe fata cea vitează. Apoi Ileana spuse că nu se mărită fără vasul cu botez păzit de călugărițele dintr-o bisericuță de peste valea Iordanului. Împăratul o trimise tot pe fată.
Învățată de cal, fata merse la bisericuță. Pândi când călugărițele erau la ascultare cu un sfânt pustnic. Călugărița rămasă de pază adormi, fata luă binișor vasul, sări pe cal și porni la drum. Călugărița adormită se trezi și începu să țipe. Ieșiră toți afară. Sfântul pustnic, supărat, blestemă pe hoț, dacă era bărbat, să se facă femeie, iar dacă era femeie, să se facă bărbat. Așa că fata împăratului se făcu o mândrețe de voinic. Duse vasul împăratului și Ileana Simziana îi spuse acestuia să facă împreună o baie în laptele iepelor. Chemă armăsarul, iar acesta suflă răcoare către ea, pe o nară. Către împărat, suflă foc pe cealaltă nară și el muri pe loc. Apoi flăcăul ce fusese fată de împărat se urcă pe tron și se însură cu Ileana Simziana.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Ileana Simziana”

Citește textul întreg al basmului !

Citește și alte povestiri după Petre Ispirescu:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. Buna ziua eu in acest text Ileana simziana nu am inteles despre ce este vorba in partea 3 v-as ruga sa imi explucati caci nu inteleg daca ileana este o persoana diferita de voinicul care este fata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur, Ileana este diferita de fata transformată în voinic de blestemul sfântului pustnic.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !