16 iulie 2018

ILEANA SIMZIANA. Povestire pe scurt (2)

basm de PETRE ISPIRESCU


Mama zmeului și  fiul său mai făcură o încercare. După ce se treziră, zmeul scoase fata în grădină și îi arătă o mulțime de flori frumoase. Fata, învățată de cal, spuse bărbătește că mai bine ar fi mers la grajd, să vadă cum sunt îngrijiți caii.
Zmeoaica muri de necaz când află și mai făcu o încercare. Învăță pe zmeu și acesta duse fata în cămara cu arme, să își aleagă ce i-o plăcea. Dacă avea să aleagă vreo armă împodobită cu nestemate, s-ar fi dat pe față că era fată. Numai că fata, povățuită de cal, alese o sabie ce își cam pierduse luciul, dar era tare mlădioasă și tăioasă. Le spuse apoi celor doi că vrea să plece a doua zi.
Fata împăratului plecă. Pe drum calul îi spuse că el e bătrân și a ostenit, să-și urmeze drumul cu Galben-de-Soare, fratele lui, care e mai tânăr și mai puternic și care o va sfătui la fel de bine.
Plecă fata mai departe cu Galben-de-Soare și pe drum găsi și luă o șuviță dintr-o cosiță de aur. O pierduse Ileana Simziana. Ajunse la curtea împăratului cel mare și tare, care se bucură că a venit să-l slujească un tinerel așa de chipeș și îl luă pe lângă el. Din cauza asta, ceilalți fii de împărat nu putură să îl sufere.
Într-o zi își făcuse de mâncare singură, când veniră doi fii de împărat în ospeție. Mâncară și ei și le plăcu tare mult. Într-o altă zi când bucătarii împăratului se îmbătaseră și nu aprinseseră nici focul măcar, ei spuseră să gătească voinicul nostru. Fata găti niște bucate minunate, de se linse și împăratul pe degete de bune ce fuseseră. Rămase pe gânduri când află cine gătise mâncarea aceea.
Fii de împărat îl pârâră apoi pe voinic că știe unde este Ileana Simziana și că are cosiță din cosița ei. Împăratul îi porunci  să se ducă să i-o aducă pe Ileana Simziana. Calul îi spuse că pe Ileana a furat-o un zmeu. Ea îi spusese acestuia că nu îl va iubi dacă nu-i aduce herghelia ei de iepe. Acum zmeul era plecat de acasă.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !