11 iulie 2018

CUFĂRUL ZBURĂTOR. Povestire pe scurt (2)

basm de HANS CHRISTIAN ANDERSEN


Tânărul sosit în cufărul zburator a spus o poveste cu tâlc despre un mănunchi de chibrituri care se făleau cu originea lor nobilă. Se trăgeau din așchiile unui brad bătrân și înalt. Chibriturile se aflau pe masă într-o bucătărie și stăteau de vorbă cu o tigaie de fier și cu o scăpărătoare. Povesteau ce bine se simțeau când încă făceau parte din copacul lor, apoi a venit un tăietor de lemne și l-a tăiat. Din trunchi a făcut catarg pentru o corabie, iar din așchii a făcut chibriturile.


Tigaia de fier a intervenit și a spus că și ea se simte bine când este curățată după ce și-a făcut treaba și stă de vorbă cu căldarea de apă și cu coșnița de cumpărături.

Scăpărătoarea i-a tăiat vorba tigăii și a spus că ar fi bine să se înveselească puțin. Oala de lut a început să povestească o întâmplare. Farfuriile, mătura și căldarea de apă au fost foarte încântate de povestea ei. Vătraiul, însă, a început să danseze atât de caraghios încât o pernă veche a plesnit văzându-l. Samovarul nu s-a lăsat convins să cânte, spre supărarea unei pene de scris. Era mare zarvă, numai coșnița spunea să fie ordine, dar ceilalți voiau cât mai multă gălăgie.

Când a intrat bucătăreasa, toți au încremenit. Ea a luat chibriturile și a aprins focul, iar chibriturile au ars până când nu a mai rămas nimic din ele.
Sultanului și sultanei le-a plăcut atât de mult povestea tânărului, încât au fost de acord să i-o dea de soție pe fiica lor.
În seara dinaintea nunții a fost mare sărbătoare în oraș. Fiul negustorului a vrut să contribuie și el cu ceva la sărbătoare. A luat pocnitori, rachete și artificii, le-a pus cu el în cufarul zburator și, din înaltul cerului le-a aprins pe toate. Văzând asemenea minunăție, turcii s-au convins că într-adevăr fata sultanului îl va lua de soț pe dumnezeul turcilor.
În pădure, însă, cufărul zburător a luat foc de la niște artificii și a ars în întregime. Fiul negustorului n-a mai avut cu ce să zboare și fata sultanului l-a așteptat degeaba pe acoperiș. Ea a rămas la palatul ei, iar fiul negustorului a colindat lumea și a spus povești.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Cufărul zburător”

Citește și textul integral !

Dintre povestirile după basmele lui Andersen ai putea să mai citești:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !