31 mai 2018

FETIȚA CU CHIBRITURI

poveste de HANS CHRISTIAN ANDERSEN

Era Anul Nou. În noaptea îngheţată, o fetiţă mergea pe stradă. Cărase toată ziua prin oraş un şorţ plin cu chibrituri. Nu vânduse niciunul. Fetita cu chibrituri nu avea nimic pe cap. Fulgii de zăpadă cădeau pe părul ei blond. Era desculţă. Fusese încălţată cu pantofii mamei sale, ce îi erau mari. Când era să dea o trăsură peste ea, pierduse unul. Pe celălalt i-l luase un băieţaş.
Fetița cu chibrituri, obosită, cu picioarele învineţite de frig, se aşeză într-un locşor, între două case.
Nu avea curaj să meargă acasă. Tatăl ei ar fi bătut-o fiindcă nu vânduse nici o cutie cu chibrituri. Pe lângă asta, acasă era la fel de frig ca şi afară. Nu aveau un foc în casă nici de Anul Nou.
Cum mâinile îi îngheţaseră, se gândi să aprindă un chibrit. La lumina lui, fetiţa văzu o sobă mare în care ardea un foc zdravăn. Întinse picioarele, să le încălzească. Chibritul se stinse şi soba dispăru.
Fetiţa aprinse alt chibrit. În lumina ce cădea pe zidul din faţa ei, ea văzu o odaie. Masa era acoperită  cu o faţă albă. Pe ea erau multe farfurii de porţelan strălucitor. În mijloc se afla  o gâscă friptă, abia scoasă din cuptor. Tocmai când gâsca sări din farfurie şi se îndreptă spre fetiţă, chibritul se stinse.
Aprinse iar un chibrit. Acum văzu un pom de Crăciun, frumos împodobit, cu lumânările aprise. Când se stinse chibritul văzu că erau de fapt stelele de pe cer. Una căzu şi fetiţa cu chibrituri ştiu că atunci moare cineva şi sufletul i se urcă la cer. Aşa îi spusese bunica ei, care murise.
Mai aprinse un chibrit şi o văzu chiar pe bunica. Ştia că o să dispară şi ea când se va stinge chibritul. Fetița cu chibrituri îi strigă să o ia şi pe ea. Aprinse unul după altul toate chibriturile, ca să nu dispară. În lumina lor, bunica a luat-o în braţe şi s-a înălţat cu ea la cer.
A doua zi de dimineaţă oamenii găsiră trupul fetiţei care își aflase moartea cu zâmbetul pe faţă. În jurul ei erau chibriturile arse. O compătimiră, fără să ştie ce lumină şi ce bucurie îi adusese ei Anul Nou.

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii ”Fetița cu chibrituri”

Sursa foto
Dă clic și citește textul întreg !

Citește și alte povestiri după basmele lui Andersen:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !