16 iulie 2018

CEI TREI FRAȚI ÎMPĂRAȚI. Povestire pe scurt (2)

basm de PETRE ISPIRESCU

Băieții ajunseră aproape de un oraș mare, unde murise împăratul. Năzdrăvanul spuse că fratele cel mare va fi ales împărat și așa se întâmplă. Pe o câmpie mare se adunară fiii de împărați și de boieri, cu multă lume în jurul lor. Între oameni, și cei trei frați. Obiceiul era ca să se arunce în sus, deasupra mulțimii, un porumbel alb. Cel pe care se așeza porumbelul avea să fie noul împărat.

Aruncară porumbelul în sus. El coborî în zbor și se așeză pe băiatul cel mare. Fiii de împărați și de boieri strigară că nu se poate și să mai încerce o dată. Mai aruncară porumbelul o dată și încă o dată. De fiecare dată el se așeză tot pe cel mai mare dintre frați. Așa ajunse acesta împărat. Fratele cel mic plecă în lume, iar mijlociul  rămase lângă noul împărat. În scurtă vreme, acesta îi chemă la judecată pe dascăl și pe mama lor. La judecată se văzu vinovăția lor, dar împăratului îi era greu să le hotărască pedeapsa. În timp ce se gândea, cei doi se transformară în stane de piatră. Ele fură puse de o parte și de alta a scării palatului.
În acest timp, fratele cel mic ajunse la un oraș mare. Trase la o gazdă și porni să cunoască orașul, însoțit de o călăuză. După ce văzu tot ce era de văzut, voi să vadă și un ostrov de la marginea orașului. Călăuza îi spuse că acolo stă o măiastră, o femeie cu puteri magice, și nu e bine să se ducă. Nu numai atât, dar cine voia să meargă pe ostrov trebuia să dea două pungi cu bani. Cum bani avea, că doar se trezea în fiecare dimineață cu o pungă plină cu bani la cap, mezinul se duse. O văzu și voi să o revadă, așa că se duse mai multe zile de-a rândul.
Măiastra îl văzu și ea și se gândi că trebuie să aibă mulți bani dacă vine acolo zi de zi. Îl chemă la ea și îl păcăli aflându-i taina. Îi dădu să bea o băutură care îl făcu să dea afară inima găinii, apoi îl izgoni de pe ostrov.
Necăjit și sărăcit, flăcăul se duse să muncească la un pescar. Într-o zi, prinse o mreană. O curăță și în ea găsi un fel de covățică, o albie mititică, din piatră. O curăță, gândind să bea apă cu ea. Când luă apă și o duse la gură, văzu că era plină cu galbeni, cu bani de aur. Răsturnă banii, luă iar apă, iar se umplu cu galbeni.
Bucuros, flăcăul se duse la gazdă. Umplu cu galbeni două tocitori (două căzi) apoi umplu două pungi, luă covățica și se duse la măiastră. Aceasta îl păcăli iar, îi luă și covățica și îl izgoni de pe ostrov. Flăcăul plecă unde văzu cu ochii, supărat nevoie mare.
Ajuns într-o pădure și fiind înfometat, găsi niște smochine. Le mâncă și se pomeni că s-a transformat în măgar. Umblă el supărat de colo-colo, până îl apucă iar foamea. Găsi niște roșcove de data aceasta. Mâncându-le, se preschimbă la loc în om. Îi veni o idee. Strânse niște smochine și se duse la ostrov. Măiastra, gândind că are iar bani, îl chemă la masă. El puse smochinele pe masă. Ea mâncă, împreună cu toți ai ei și se preschimbară în măgari. Tocmi un argat să aibă grijă de ei și porniră cu toții către orașul în care trăiau frații lui. Năzdrăvanul știa ce este cu măgarii și îi spusese și împăratului, așa că acesta, după un timp, îl sfătui pe fratele cel mic să îi prefacă la loc în oameni. Așa făcu și măiastra îi spuse că numai cu el se va mărita fiindcă numai el reușise să o învingă.
Făcură o nuntă mare, apoi cei trei frați rămaseră să conducă împărăția împreună. Ei făceau dreptate, dădeau sfaturi bune și îi ajutau pe cei nevoiași. Li se duse vestea drept cei trei frați împărați.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Cei trei frați împărați”

Citește textul întreg al basmului !
Ai mai putea citi și alte povestiri după basmele lui Petre Ispirescu, în care eroii sunt trei frați sau trei surori:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !