25 iunie 2018

ACUL ȘI BAROSUL. Povestire pe scurt

povestire de ION CREANGĂ


Acul si barosul au avut o discuție despre cine este mai de preț dintre ei.
Acul socotea barosul și nicovala niște vechituri ruginite. Despre el însuși avea o părere foarte bună, căci, zicea el, toate hainele femeiești și bărbătești, precum și multe alte lucruri, se fac numai cu ajutorul lui. Unde se află haine se află și el și e ținut la mare cinste, în cutiuțe aurite sau în pernițe de mătase. Dacă mai împunge și el degetele cuiva, este pentru a-l trezi pe somnoros sau pe neatent.

Barosul nu s-a lăsat mai prejos. A arătat că fără el și fără nicovală sau ilău nu s-ar fi putut face foarte multe lucruri, de la topor și ciocan, sapă și seceră,  la case, corăbii, tunuri și chiar ace. Dacă acul se laudă cu haine frumoase, barosul se laudă cu lucruri trebuincioase.
Acul nu s-a lăsat. I-a spus barosului că oamenii au avut nevoie mai întâi de haine, ca să nu umble dezbrăcați. Barosul, însă, a arătat că oamenilor le-au trebuit întâi mâncare și casă și abia apoi haine frumoase.
Fudul, acul a spus că el face lucruri delicate și stă cu croitorul și alte persoane alese, în timp ce barosul face lucruri mai grosolane și stă cu fierarul cel plin de funingine. Atunci, barosul i-a răspuns acului că el este solid, pe când acul e firav. În timp ce fierarul izbește o dată lucrul cu barosul, croitorul trebuie să împungă cu acul de zece ori. Un baros trece din generație în generație, în timp ce croitorul poate rupe și zece ace pe zi, atât sunt de firave. Nu numai atât, dar fierarul nu e adus de spate și slăbănog cum este croitorul.
Acul n-a mai avut ce răspunde și i-a dat dreptate barosului. Barosul s-a arătat mulțumit și a arătat că acul si barosul stau la baza meșteșugurilor și a bogăției, au aceeași importanță. E firesc ca urmașii sa ajungă mai ciopliți, mai evoluați decât strămoșii, dar e bine să nu devină îngâmfați și să nu își uite obârșia.

Sfârșitul povestirii pe scurt

Sursa foto
Citește textul întreg aici !

Alte povestiri pe scurt după povestirile lui Ion Creangă:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

5 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !