25 iunie 2018

SOACRA CU TREI NURORI

poveste de ION CREANGĂ

A fost odată o babă care avea trei fii, așa că avea să fie soacra cu trei nurori. Feciorii erau ei voinici, dar nu prea aveau minte. Toți trei se ocupau cu cărăușia.
Baba avea avere destul de mare. Printre altele, făcuse două case noi, una la apus și una la răsărit de casa în care locuiau, casa bătrânească. Se gândise, însă, ca feciorii și viitoarele nurori să locuiască toți cu ea și să nu le dea nimic înainte de a muri. Își  făcea și planuri cum își va pune nurorile la muncă și nu le va lăsa să facă nici un pas fără știrea și fără voia ei.
Veni vremea să se însoare feciorul cel mare. Baba îi găsi o nevastă pe placul ei, nu prea tânără, cam uscățivă, dar muncitoare și supusă.

Chiar după nuntă, feciorii plecară cu treburile lor. Nora rămase cu soacra. Seara, baba îi dădu nurorii să toarcă niște fuioare de cânepă, să strujească niște pene și să piseze mălai, totul până dimineață. Îi spuse că ea se culcă, dar să știe că nu doarme, are un ochi în ceafă cu care vede tot ce face. Nora se supuse, dar ceru și ea ceva de mâncare. Soacra îi zise să ia o bucată de mămăligă rece, să o mănânce cu ceapă și usturoi.
Baba se culcă cu fața la perete. Nora munci aproape până în zori. Atunci adormi și ea, obosită. Baba, care se culcase odată cu găinile, se trezi devreme. Începu a trânti prin casă, așa că nora se trezi și ea .
După un timp, baba îl însură și pe băiatul cel mijlociu, cu o fată asemănătoare cu nora cea mare.  După nuntă, feciorii plecară iar în cărăușie. Baba se culcă seara, lăsând de lucru nurorilor. Cea mare îi spuse celeilalte cum stau lucrurile, că baba vede cu ochiul cel din ceafă tot ce fac ele, apoi se puseră pe muncă.
Sosi și vremea să se însoare feciorul cel mic. Baba pusese ochii pe o fată, dar mezinul își alese singur nevasta și i-o aduse babei. Soacra nu avu încotro și nunta se făcu.
După nuntă, seara, soacra dădu de lucru nurorilor și se culcă. Cele două mai mari îi spuseră și nurorii celei mici despre obiceiurile soacrei. Nora cea mică spuse că nu e drept ca soacra să doarmă, iar ele să muncească. Când află ce urmează să mănânce, cea mică zise că ea nu mănâncă ceapă cu mămăligă. Va face ea de mâncare.
Cât timp lucrară cele două nurori mai mari, nora cea mică făcu mămăliguță cu brânză și smântână, pui fripți la frigare și plăcinte calde. Scoase și un cofăiel cu vin, apoi se puseră pe mâncat și pe băut. Dimineață spuse babei că fuseseră pe acolo părinții ei. Știind că vede cu ochiul din ceafă, a crezut că i-a văzut, dar că e supărată pe ei și nu vrea să le vorbească.
Supărată, baba s-a pus să le facă zile fripte nurorilor. Nu mai știau ce să mai facă nici cele două mai mari de răul ei. 
Pe când lucrau în vie, nora cea mică le-a spus celorlalte că trebuie să scape de babă. Le zise să dea toate buzna în casă. Nora  cea mare s-o dea cu capul de peretele de la răsărit, iar cea mijlocie s-o dea cu capul de peretele de la apus. După aceea, s-o lase pe ea să continue. S-o lase și să vorbească ea cu bărbații lor, când vor veni acasă.
Nurorile cele mari făcură cum le spusese cea mică. Aceasta o trânti pe soacră pe jos în mijlocul casei și o pisă în picioare și-i înțepă limba până când baba nu mai putu să vorbească. O puseră apoi într-un așternut curat. 
Când veniră bărbații lor, nora cea mică spuse că mama lor s-a îmbolnăvit rău și e pe moarte. Se duseră toți la soacră. Ea abia ridică mâna și arătă spre nora cea mare și la peretele dinspre răsărit, spre nora mijlocie și peretele de la apus, apoi spre nora cea mică și spre mijlocul casei, apoi spre limbă. Nora cea mică spuse că le lasă cu limbă de moarte casa de la răsărit fiului cel mare, casa de la apus fiului mijlociu, iar casa bătrânească, în care se aflau, fiului cel mic.
La înmormântare, toate femeile din sat o invidiară pe soacra cu trei nurori pentru cât de tare era jelită de nurorile ei...

Sfârșitul povestirii pe scurt a poveștii Soacra cu trei nurori

Sursa foto
Citește textul întreg  !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !