11 mai 2018

BUDULEA TAICHII. Povestire pe scurt (3)

de IOAN SLAVICI

VI

Au trecut mai mulţi ani. Acum Huțu era student la Viena, învăţa filosofia la Universitate, urmând să se întoarcă la teologie şi să intre în rândul călugărilor. Tatăl său şi mama sa erau mândri, dar erau şi foarte trişti. Budulea cel bătrân nu mai cânta nici din vioară, nici din cimpoi şi nici din fluier de amărât ce era.


Până la urmă s-a hotărât, l-a rugat pe autor, prietenul lui Huţu, să-i scrie scrisoare să vină acasă. Huţu s-a întors, a intrat la cursul clerical, la oraş, şi a primit şi o slujbă de scriitor la episcopie.
Budulea Taichii s-a reîntors printre prietenii lui, care îl admirau pentru cunoştinţele lui şi râdeau de el pentru atitudinea lui sfioasă faţă de femei.

VII

La episcopie, Huţu întocmea circulare, aduna date şi făcea expuneri despre naşteri şi încetări din viaţă, despre cununii, despre copiii de şcoală şi altele asemenea. Foarte interesat de acestea era părintele Avesalom Toda. El venea mereu pe acolo şi stătea îndelung de vorbă cu Huţu. Odată, l-a poftiti pe la el pe acasă, dar i-a spus să fie cu băgare de seamă, căci are două fete foarte şirete.
Părintele era un om înstărit, cu avere şi casă frumoase, cu nevastă, doi băieţi şi două fete mari. După ce mâncară, Malci, una dintre fete, le cântă la clavir şi Budulea Taichii fu încântat, căci nu mai auzise clavir de când plecase de la Viena.
Huţu vorbi mereu despre părintele Toda, despre soţia lui şi despre fete, aşa că toţi îl necăjeau cu fetele şi râdeau de el. Poate asta l-a făcut pe episcop să îl cheme şi să îl întrebe când se va duce la mânăstire şi dacă se va duce din tot sufletul.

VIII 

Acum Budulea Taichii era la mare strâmtoare. Vrusese întâi să ajungă dascăl, apoi profesor ca Wondracek, după aceea profesor de gimnaziu. Acum nu ştia, să meargă la călugărie sau să se facă preot ca părintele Toda, cu nevastă şi copii.
De Sfânta Maria fusese invitat la părintele Toda, dar trimise o scrisoare de scuze şi plecă în sat la el, la Cocorăşti.Acasă toţi erau bine. Dascălul Clăiţă îşi mai mărise averea şi făcuse planuri pentru măritişul celor trei fete care îi mai rămăseseră  acasă. Budulea cel bătrân era mulţumit că era respectat de toţi şi aştepta ziua în care fiul său avea să îi ia la oraş să trăiască împreună.
Totuşi, cei doi bătrâni aveau o greutate pe suflet, că Huţu nu se însoară.Uneori venea pe la ei Mili şi vorbeau despre Huţu cu însufleţire, dar când pleca, cei doi bătrâni priveau lung şi trist în urma ei.
Când s-a dus în vizită la dascăl, Huţu a povestit despre fetele părintelui Todea, iar Mili s-a ridicat de la masă şi a ieşit brusc în grădină. Huţu s-a dus după ea şi i-a spus că nu are de ce să fie supărată, că el o iubeşte pe ea.
Până la urmă iubirea a învins. După ce a ieşit protopop, Huţu a luat-o pe Mili în căsătorie. Şi au adus pe lume un nou Budulea, Budulea Bunicului.

Sfârşitul povestirii pe scurt a nuvelei Budulea Taichii

Dă clic și citește textul întreg !

Ai putea să mai citești și alte povestiri după nuvelele lui Ioan Slavici:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !