2 iunie 2018

SCORMON. Povestire pe scurt

nuvelă de Ioan Slavici

I


Într-o zi de vară, Sanda depăna un scul de fire pe gardul dinspre grădina de legume. Făcea urzeala pentru pânză. Fata era singură și cânta, fără să-i pese de căldură. Deodată apăru un câine slăbănog care se întinse pe burtă înaintea ei, dând din coadă fără oprire. Sanda îl recunoscu pe Scormon.
Ea îl strigă, iar bietul câine, bucuros, începu să latre și să sară împrejurul ei. Era câinele lui Pascu, ciobanul plecat la oaste de aproape trei ani.
Sanda își aminti că îi fusese dragă tânărului și i se făcu dor de el. Fata îi aduse câinelui o bucată de mămăligă și îi dădu s-o mănânce, în timp ce îl mângâia. Când îl întrebă de Pascu, Scormon lăsă mâncarea și începu să scheaune.
Așa o găsi pe Sanda mama ei, naica Marta. Fata îi spuse mamei al cui e câinele și că, probabil, Pascu a murit. Din ziua următoare, Sanda deveni tot mai tăcută și mai palidă.
După câteva săptămâni, Scormon dispăru.

II

După un timp, peste trei văi și trei dealuri, Pascu era  cu turma la păscut. Iarbă era destulă, Scormon despărțea cu hărnicie berbecii care se băteau, ciobanul cânta din fluier, dar parcă îi lipsea ceva.
Deodată, Scormon fugi în vale ca din pușcă. Însoți către stăpânul său pe Sanda, în jurul căreia sărea și se tăvălea de bucurie. Când ajunse la el, fata îi spuse că a aflat de la Florea lui Butuc că a venit acasă. Fâstâcit, Pascu îi vorbi despre turma lui. Când isprăvi, Sanda spuse că se duce acasă. Pascu o întrebă ce duce în șervetul pe care îl avea cu ea, iar fata spuse că i-a adus struguri, izbucnind în lacrimi. Pascu o îmbrățișă pe Sanda, sub privirile de câine credincios ale lui Scormon.
În toamna următoare, peste cele trei văi și trei dealuri, la umbra unui tei se afla o albie mică, în care se juca, păzit de Scormon, copilul Sandei și al lui Pascu.

Sfârșitul povestirii pe scurt a nuvelei ”Scormon”

Citește textul întreg aici!
Sursa foto

Alte nuvele de Ioan Slavici povestite pe scurt aici:
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

6 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !