31 august 2019

PĂZITOAREA DE GÂȘTE. Povestire pe scurt( (2)

BASM DE FRAȚII GRIMM.


Tânărul îi povesti împărătesei cum ajunsese sipețelul de smarald la el. Împărăteasa și împăratul îi cerură să îi ducă chiar atunci la coliba bătrânei.
În timpul acesta, cele două femei se aflau în colibă. Când auzi glasul unei bufnițe, bătrâna o trimise pe păzitoarea de gâște la izvor. Acolo, păzitoarea de gâște își scoase pielea cea zbârcită de pe față și se spălă cu apă de izvor, la lumina lunii. 

Se văzu atunci că era, de fapt, o fată frumoasă, cu părul bălai. Numai că fata era tare mâhnită și plânse multă vreme. La un moment dat, i se păru că aude un zgomot prin pădure și o luă la fugă spre casă.
Fata voi să-i spună bătrânei ce i se întâmplase, dar aceasta îi spuse că știe tot. Acum avea treabă, trebuia să facă ordine în casă și curățenie. Îi spuse fetei că s-au împlinit trei ani de când venise la ea în casă și trebuia să se despartă.
Plângând, fata spuse că nu vrea să plece, nu avea pe nimeni pe lume. Fără să-i dea nicio lămurire, bătrâna îi spuse să meargă în camera ei, să își pună rochia cea frumoasă și să aștepte acolo până când o va chema ea.
În vremea aceasta, împăratul, împărăteasa și tânărul, ajunseră și ei la colibă. Priviră pe geam, înăuntru se vedea numai bătrâna, care torcea. Bătură în geam și ea îi pofti înăuntru. Le spuse împăratului și împărătesei că nu ar fi suferit atâta dacă nu ar fi izgonit-o pe fata lor cea mică în urmă cu trei ani. O chemă apoi pe fată.
Când intră și dădu cu ochii de părinții ei, fata izbucni în lacrimi. Plânseră și ei, ba plânse și tânărul odată cu ei. Împăratul regretă că împărțise împărăția între surorile cele mari și nu mai avea ce să-i dea celei mici.
Bătrâna spuse că fata are toate mărgăritarele plânse timp de trei, mai prețioase decât împărăția. Mai spuse că îi lasă fetei casa ei și coliba se prefăcu deodată într-un palat minunat.
Rămaseră cu toții în palat și sărbătoriră nunta fetei cu tânărul. În preajma domniței slujeau o mulțime de fete, cele care fuseseră transformate în gâște.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului Păzitoarea de gâște

Găsești aici textul integral !

6 comentarii:

  1. Minunatele povestiri ale Fraților Grimm! O încântare pentru vârsta copilăriei!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se vede ori că am rămas copil, ori am dat în mintea copiilor! :)) Pe mine mă încântă oridecâteori citesc un basm, chiar dacă l-am citit și recitit de-a lungul vremii.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !