18 iulie 2019

CINCI SĂPTĂMÂNI ÎN BALON. Povestire pe scurt (6)

ROMAN DE JULES VERNE.

CAPITOLUL XV

Kazeh. Târgul gălăgios. Apariția balonului Victoria. Wanganga. Fiii Lunei. Plimbarea doctorului. Populația. Tembé regal. Nevestele sultanului. O beție ragală. Joe adorat. Cum se dansează în Lună. Întoarcerea. Două luni pe firmament. Nestatornicia mărețiilor divine.
Kazeh nu este un oraș propriu-zis. În centru Țării Lunei – Unyamwezy se află districtul Unyanembé. Aici trăiesc în lux câteva familii bogate. În jurul acestor așezări se află numeroase colibe sărăcăcioase, precum și întinse câmpuri cultivate cu cânepă. Acesta este Kazeh-ul, unde își încrucișează drumurile caravanele cu sclavi și fildeș din sud cu cele care aduc bumbac și obiecte de sticlă din vest.

Jos domnea o permanentă agitație, se amestecau culori tari și sunete stridente, specifice târgurilor. Negustorii expuseseră stofe și mărgele viu colorate cornuri de rinocer, dinți de rechin, miere, tutun, bumbac. În clipa în care zăriră balonul Victoria coborând încet spre ei, negustorii și cumpărătorii, copiii și sclavii dispărură cu toții.
Victoria fu ancorată de vârful unui copac, iar de balon se apropiară cu fereală waganga, vrăjitorii din partea locului. Încet, încet, se adunară și ceilalți împrejurul lor și începură cu toții să se roage, plesnindu-și palmele și ridicându-le apoi spre cer. Un vrăjitor li se adresă, doctorul Fergusson răspunse în arabă și avu loc un dialog din care reieși că balonul Victoria era luat drept Luna. Cei trei călători erau socotiți drept fiii Lunii.
Ferguson răspunse că Luna face pe Pământ călătoria pe care o face o dată la o mie de ani, așa că ei să profite și să spună ce dorințe au. Vrăjitorul spuse că mwani, sultanul, era bolnav de câțiva ani și avea nevoie de ajutor. Doctorul Fergusson anunță că vor merge să îl vindece pe sultan.
Kennedy rămase în nacelă, să supravegheze arzătorul. Joe fu postat la picioarele scării, iar doctorul își luă trusa medicală și porni înconjurat de vrăjitori spre palatul regal. Acolo fu întâmpinat de ceata vesela a nevestelor sultanului.
Sultanul, un bărbat de vreo patruzeci de ani, zăcea în pat. Boala lui era o beție permanentă, veche de ani de zile. Doctorul îl învioră puțin cu un întăritor, apoi ieși din palat. Îl văzu pe Joe, care, înviorat și el de berea indigenă, executa un dans ciudat, imitat la perfecție de indigeni.
Deodată, băștinașii își schimbară total atitudinea și îl înconjurară amenințători pe doctorul Fergusson. Luna apăruse pe cer și își dăduseră seama că se înșelaseră. Doctorul și Joe urcară cu iuțeală scara spre nacela balonului.
Un vrăjitor se urcă în copac și se așeză pe ancoră, in dorința de a reține balonul acolo. Balonul se ridică în aer cu el cu tot. După ce ieșiră din raza de acțiune a săgeților, lăsară balonul să coboare aproape de pământ și negrul sări cât putu de repede.

* * *

2 comentarii:

  1. Nu am citit nimic de Jules Verne pana la aceasta varsta.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mare drag! Vezi că la pagina ROMANE ai linkuri spre alte romane ale lui Jules Verne, unele mai frumoase și mai spectaculoase decât acesta.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !