19 iulie 2019

PICĂTURA DE FRUMOS (34) Jean-Baptiste Siméon Chardin. Atributele artelor. 1766


Jean-Baptiste Siméon Chardin (1699-1779, Paris), reprezentant al stilului baroc, a studiat pictura cu Noél Nicolas Coypel și Pieter Jacques Cazes, apoi, la Fontainbleau, cu Jean Baptiste van Loo.
În anul 1724 a devenit membru al breslei ”Sf.Luca”, iar în 1728 a fost primit în Academia Regală, unde a ocupat funcții importante.
Picturile sale redau momente liniștite, fără efecte căutate și fără sensuri simbolice. Coloritul discret și fin nunațat, aranjarea aparent întâmplătoare a elementelor compoziției și lipsa efectelor de lumină fac legătura între școala olandeză și pictura franceză. Reușește astfel să confere naturilor moarte și picturilor de gen, ambele considerate genuri secundare, o importanță maximă în pictura franceză. De altfel este foarte apreciat de regele Ludovic al XV-lea, care îi oferă în anul 1753 o rentă pe viață și, mai târziu, în 1757, îl inviră să locuiască la palatul Luvru.
În centrul picturii ”Atributele artelor” se află statuia zeului Mercur, solul zeilor și al inspirației artistice. În jurul lui sunt grupate atribute ale diferitelor arte: paleta și pensulele pentru pictură, compasul pentru sculptură și echerul pentru arhitectură. Neobișnuită pentru artist, în această lucrare, este folosirea luminii. Raza de lumină care cade perpendicular pe statuia lui Mercur creează un puternic contrast între lumină și umbră. Neobișnuită este și postura zeului, așezat ca să își încheie sandaua.
Pictura, ulei pe pânză de 112  x 140,5 cm, se află la Paris, Muzeul Luvru.
Iată aici un videoclip excelent, înfățișând o mare parte din lucrările lui Chardin.

12 comentarii:

  1. Ce frumoooos! Marile picturi din marile Muzee. Sunt atatea minunatii pe care merita sa le vedem, fie si virtual, daca nu altfel.
    Multumesc pentru lectia de pictura, Zina draga! Si recunosc ca mi-a placut mult masa aceea cu atat de multe lucruri pe ea... chiar daca se spune ca ordinea te inspira!:) Te imbratisez cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, marile muzee sunt pline de mari picturi și când ești acolo nu știi unde să te uiți mai întâi și nu rămâi cu mai nimic. Aici o luăm încet-încet și cred că e mai de folos. E drept, aici nu poti vedea originalul...

      Weekend frumos, dragă Suzana!

      Ștergere
  2. Cafeaua de dimineata si picatura de frumos. :) Multumim mult! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumoasa "picatura de frumos" si de data aceasta!

    Zina draga, plec în vacanta si vreau sa-ti urez o vara placuta si un concediu frumos!
    Revin pe blog la începutul lui Septembrie!
    Numai bine si sanatate va doresc! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vacanță minunată! Să reveniți sănătoși și voioși, dragă Ella!

      Ștergere
  4. Plasarea lui Jean Baptiste Simeon Chardin este plasata de critici si
    istorici ai artelor plastice intre baroc si rococo;opera sa de o simplitate rara si un realism-naturalism inspirat din traditiile maestrilor olandezi si flamanzi,nu abordeaza teme pastoral-mitologice,
    sau spectaculos-erotice(din epoca).Inflorirea realismului la Chardin se manifesta prin scene din viata "casnica",de zi cu zi,aducand prin
    creatia sa,naturaletea si gingasia,calmul.Armoniile cromatice,desenul
    desavarsit defineste pictorul"vietii linistite",de o mare finete emotionala.Diderot a comparat maiestria lui Chardin cu "O magie!"
    In naturile statice,nu pretiozitatea lucrurilor pictate il intereseaz
    ,ci reprezentarea unor obiecte banale,ce prind viata prin multimea de
    nuante,"oglindiri",ce formeaza lumina alba;surprinde uneori cu cate un
    alb stralucitor,o lucire de arama,o pisica "zglobie"sau speriata !
    Pictura prezentata,draga Zina,a fost comandata de Ecaterina a II-a,a
    Rusiei,pentru Academia din St.Petersburg!(este reprezentativa pentru afirmatiile de mai sus!).
    O vreme "placuta"iti doresc,draga Zina,in dezacord cu vremurile !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru comentariul aducător de noutăți, ca de obicei!

      Sănătate și numai bine, dragă Natalia!

      Ștergere
  5. Momente linistite. :) O caprioara ucisa, care asteapta sa fie facuta friptura; o raţă, la fel... :) Sunt momente de tihna, e adevarat, momente de belsug sau numai de "normalitate".
    Ce ciudat... Ma intreb, uneori, daca artistii (cei de ieri, dar si cei de azi) au lucrat pentru timpul in care au trait sau pentru viitor, incercand sa devina "nemuritori". De ce picteaza oamenii?! E retorica intrebarea, desigur, dar... :) Picaturile de frumos ma imping, se pare,... spre mai departe. :)
    Zile senine iti doresc, Zina draga!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oamenii pictează pentru că au ceva de spus altfel decât în cuvinte. Mai pătimaș, mai convingător, mai orbitor, mai...

      Zile senine și ție, dragă Diana!

      Ștergere
  6. Intr-adavar picturile acestea au ceva linistitor. M-am uitat si la clip (mi-a placut si muzica pe care erau asezate picturile)! Intai ma gandeam sa sar peste imaginile cu vanat.. dar am realizat ca pentru acele momente era probabil ceva foarte firesc.
    Acum este atat de multa violenta inca te simti strivit efectiv. Totusi, in aceste picturi parca si pana si vanatul este ... la locul lui.
    Imbratisari cu mult drag!

    ps: Si eu cred ca privind in fiecare saptatmana cate un tablou, chiar daca nu reusim sa le memoram, ramanem cu mai mult decat intr-o vizita pe fuga. :* Abia astept episodul urmator <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Știi, chestia asta cu vânatul, e cam cu dus-întors... Ce-o fi mai bine: să fie vânate animale din natură sau să le creștem special pentru a le omorî și mânca ?...
      Vine și episodul următor! :)

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !