30 mai 2019

MARY POPPINS. Povestire pe scurt (7)

ROMAN DE PAMELA LYNDON TRAVERS

Urmare la Mary Poppins (6)

Capitolul V VACA DANSATOARE

Jane stătea în pat, cu capul îmbrobodit într-o basma de-a lui Mary Poppins. O dureau urechile, iar Michael stătu cu ea toată după-amiaza, privi pe fereastră și îi povesti ce se întâmplă pe străduța lor.
Întâi a trecut Amiralul Boom, cu nasul roșu și jobenul pe cap. După aceea a ieșit Robertson Ay să măture frunzele din grădină. Deodată, pe străduță apăru o vacă.

Janei nu îi veni să creadă că apăruse o vacă în mijlocul orașului. O întrebă pe Mary Poppins dacă este adevărat și aceasta se duse la fereastră. Ea spuse că o cunoaște și că e bună prietenă cu mama ei. Copiii o întrebară dacă o cunoaște de mult timp, iar bona începu să le povestească.
Vaca Roșie, căci acesta era numele ei, trăia de multă vreme în cea mai bună pășune din tot ținutul. Era foarte respectabilă și ducea o viață activă, ocupându-se de educația fiicei sale, Vițelușa Roșie. În fiecare dimineață făceau lecții și după-amiaza o învăța cum să se poarte. Toate zilele erau la fel și, când Vițelușa Roșie se făcea mare și pleca de acolo, venea alta în locul ei. Astfel că Vaca Roșie își închipuia că  toată viața ei va fi așa.
Într-o noapte înstelată, însă, Vaca Roșie se ridică deodată și începu să danseze. Dansa foarte frumos, chiar dacă nu avea muzică. Atunci când obosi, voi să se culce, dar picioarele nu i se opreau din dansat. Dansă fără oprire timp de o săptămână. Atunci se hotărî să meargă să se plângă Regelui. O sărută pe Vițelușa Roșie, îi spuse să fie cuminte și plecă dansând.
Când Vaca Roșie ajunse la palatul Regelui, acesta era foarte ocupat. Făcea legi și secretarul le nota, în timp ce curtenii și doamnele de onoare se foiau și vorbeau toți deodată. Vaca Roșie apăru dansând și Regele îi porunci să se oprească. Biata vacă îi spuse că nu poate și că tocmai de aceea venise la el, ca să-i dea un sfat.
Regele o privi cu atenție și observă ce nu văzuse nimeni: vacii i se prinsese într-un corn o stea căzătoare. Porunci să i se scoată steaua imediat, dar nu reuși nimeni. Se prinseră cu toții într-un lanț și traseră de ea, dar tot nu izbutiră. Atunci, Regele îi ceru secretarului să se uite în Enciclopedie să vadă ce este de făcut în astfel de cazuri. Îi spuse vacii că trebuie să sară peste Lună.
Vaca Roșie spuse că ea este o Doamnă respectabilă și pentru o doamnă nu este demn să sară. Regele se supără și o întrebă dacă vrea să danseze toată viața, flămândă și nedormită. Vaca se hotărî să sară și ieșiră în grădină cu toții. Când Regele fluieră dintr-un fluier de aur, ea trase aer în piept și sări.
Vaca ajunse printre stele, sări peste Lună și reveni pe Pământ, dar nu în grădina Regelui ci chiar pe pajiștea ei. Acum nu mai dansa. O sărută pe Vițelușa Roșie și începu să mănânce cu poftă, reluându-și viața de dinainte.
La început, Vaca Roșie se bucură de reluarea vieții ei liniștite. După puțin timp, însă, simți că îi lipsește ceva. Până la urmă înțelese că îi lipseau steaua și dansul. Își pierdu buna-dispoziție și pofta de mâncare.
Într-o zi, Vaca Roșie se duse la mama lui Mary Poppins și îi povesti totul. Aceasta îi spuse să se miște din loc în loc, fiindcă nu se putea aștepta să cadă o altă stea tot pe pajiștea ei.
Mary Poppins se opri din povestit și copiii se grăbiră să tragă concluzia că de aceea ajunsese vaca pe strada lor. Bona reveni la asprimea ei, îi spuse lui Michael să plece de la fereastră și se duse să aprindă luminile. În lipsa ei, Jane îi șopti lui Michael că speră ca Vaca Roșie să își găsească steaua.

* * *


Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !