4 iunie 2019

MARY POPPINS. Povestire pe scurt (8)

ROMAN DE PAMELA LYNDON TRAVERS

Urmare la Mary Poppins (7)

Capitolul VI. MARȚEA CEA NEAGRĂ

Într-o dimineață, Michael se trezi prost dispus. Mary Poppins îi ceru să se ducă la baie, iar el spuse că nu vrea. Mary Poppins se duse la baie și dădu drumul la apă în tăcere. Michael își luă prosopul și se duse la baie. Făcu baie singur, neajutat de nimeni, pentru prima oară în viața lui. Își puse apoi hainele cele mai bune, știind că nu avea voie, fiindcă erau hainele de duminică.

Coborând pe scări, Michael mai făcu un lucru interzis, izbi cu picioarele în rampă. Întâlnind-o pe Ellen, fata în casă, o îmbrânci și o făcu să scape cana cu apă fierbinte. Ellen îi ceru să fie mai atent și el spuse că a făcut-o înadins.
Toată ziua, Michael făcu numai lucruri rele. O lovi cu piciorul pe bucătăreasă, se izbi de Robertson Ay, îi legă coada lui Andrew de gard și răsturnă călimara cu cerneală pe el, pătându-și rău hainele. Așa că mama îl puse la colț, în odaia copiilor.
La plimbarea de după-amiază, Michael declară că îi e silă să fie cuminte. Rămase apoi în urmă, târșâindu-și ghetele. Mary Poppins îi ceru să meargă înaintea ei, apoi îi ceru să îi aducă un obiect care strălucea pe alee.
Băiatul ridică obiectul de jos și i-l aduse lui Mary Poppins. Era o cutie rotundă, pe al cărei capac de sticlă era marcată o săgeată. În interior se afla un disc acoperit cu litere, ce se mișca ușor. Semăna cu o busolă. Mary Poppins spuse că acel obiect ajută să călătorești prin lume. Cum Michael se arătă neîncrezător, ea se întoarse cu fața către intrarea în parc, întinse mâna în care ținea cutia și spuse ”Nord!”.
Discul din cutie începu să se învârtească, se făcu foarte frig și vântul deveni atât de tăios încât copiii trebuiră să închidă ochii. Când îi deschiseră, parcul dispăruse și ei se aflau pe zăpadă, înconjurați de blocuri mari de gheață. Dintr-o gaură făcută într-un bloc de gheață ieșiră doi eschimoși, un bărbat și o femeie. Ei o recunoscură pe Mary Poppins, îi întâmpinară pe toți cu prietenie și se oferiră să le aducă niște blănuri, căci erau îmbrăcați tare subțire.
Mary Poppins mulțumi și spuse că trebuie să plece mai departe. Mișcă mâna cu cutia și zise ”Sud!” Michael și Jane simțiră că se învârtește lumea cu ei, se făcu din ce în ce mai cald și, când mișcarea încetă, se aflau lângă o dumbravă de palmieri.
Sub palmieri se aflau un bărbat și o femeie, cu pielea neagră, haine puține și o mulțime de șiraguri de mărgele. Femeia o recunoscu pe Mary Poppins și îi invită pe toți să intre în colibă ca să mănânce pepene verde. Mary Poppins îi refuză și pe aceștia, spunând că trebuie să meargă mai departe.
Cutia fu mișcată din nou și Mary Poppins spuse ”Răsărit!”. Lumea se învârti din nou și se treziră cu toții pe o străduță cu case de hârtie, cu acoperișuri rotunde, împodobite cu clopoței. Când dintr-o casă ieși un bătrânel îmbrăcat cu un kimono și pantaloni de mătase, cu părul lung strâns într-o coadă și cu mustăți lungi, Jane își dădu seama că se află în China.
Bătrânelul făcu o plecăciune până la pământ și o invită ceremonios pe Mary Poppins să intre în casa lui împreună cu ceilalți. Ea făcu o plecăciune și răspunse la fel de ceremonios că trebuie să plece mai departe.
Mary Poppins mișcă busola și rosti cu glas hotărât ”Apus!”.

* * *

Urmează Mary Poppins (9)
Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !