19 decembrie 2018

NICULĂIȚĂ MINCIUNĂ. Povestire pe scurt (2)

povestire de IOAN ALEXANDRU BRĂTESCU-VOINEȘTI


Niculăiță începe să repare ușa șopronului. Vine și Salomia, dar nici nu încep bine vorba că se aude mare gălăgie. Se duc la poartă și află de la o femeie că un negustor întreabă lumea dacă nu s-a găsit un portofel cu bani.


Niculăiță se duce repede și, după ce îl întreabă pe negustor cum arăta portofelul, îi spune că el l-a găsit și l-a dus la șeful de jandarmi.

* * *

La Măgureni e mare zarvă. Domnul Niță Andreescu, păgubașul, făcuse plângere la procuratură, fiindcă șeful de jandarmi tăgăduise că ar fi primit vreun portofel de la Niculăiță.
Sosește procurorul, care trage la primărie, unde aștepta păgubașul. La primărie, notarul îi spune că băiatul e cam zănatic și că lumea îi spune Niculăiță Minciună.
Apare șeful de jandarmi care îl salută pe procuror cu fruntea sus, privindu-l în ochi. Procurorul trimite după băiat. Niculăiță nu voise să vină, amintindu-și cele întâmplate. Când ajunsese la jandarmerie cu păgubașul, șeful de jandarmi spusese că băiatul nici nu fusese acolo, că visează. Când îndrăznise să-i spună că fusese, șeful îl luase la bătaie cu pumnii. Își revenise abia acasă, sub îngrijirile mamei. Oamenii se mirau cum de nu spusese nimănui, nici măcar părinților ori Salomiei.
Niculăiță vorbește acum fără șir în fața procurorului. Îl face pe acesta să cheme un doctor, pentru a examina un caz de pseudomanie.

* * *

După aceasta, mama îl cheamă pe popa Alecu, să-i citească băiatului o moliftă. Niculăiță stă pe prispă și se gândește la examinarea pe care i-o făcuseră doctorul și procurorul. În urma examinării, procurorul crede ca s-a lămurit și se pregătește să plece. Le spune totuși primarului, notarului și șefului de jandarmi să fie atenți dacă face cineva cheltuieli mai mari decât de obicei.

* * *

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

2 comentarii:

  1. Pe celalalt blog al tau am comentat la ultimile doua postari, dar cred ca nici in spam nu au ajuns ci prin aer...
    Doar sa-mi spui.

    Sarbatori fericite iti urez cu drag!
    La Multi Ani! Sa ne reauzim cu bine data viitoare! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Suzana, mii de scuze! Am uitat să mă mai uit în spam. Și doar știam că la wp se întâmplă asta...
      Am dat drumul celor două comentarii. Te rog să nu te superi!

      Sărbători fericite și numai bine!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !