24 octombrie 2018

APA VIEȚII. Povestire pe scurt (2)

basm de FRAȚII GRIMM

Urmare la Apa vieții (1)

Mulțumind din suflet piticului, feciorul de împărat porni la drum. Ajuns la palat, făcu așa cum îl învățase piticul ca să intre. În palat, în sala tronului se aflau stăpânii acelui palat, cufundați într-un somn de vrajă. Mezinul le scoase inelele din degete, dovadă că el fusese acolo, și mai luă și o sabie și o pâine aflate chiar la picioarele tronului.

Tânărul intră într-o altă încăpere și văzu o domniță frumoasă. Ea îi spuse că a dezlegat-o de vrajă și, drept mulțumire, el va domni peste împărăția ei. Dacă va reveni acolo până să se împlinească un an, vor face nunta. Fata îi spuse unde se afla fântâna cu apa vieții și îi ceru să se grăbească să iasă din palat înainte de miezul nopții.
În drumul său prin palat, tânărul intră într-o odaie în care se afla un pat cu așternuturi proaspete, îmbietoare. Obosit, se întinse cu gândul să se odihnească puțin, dar îl fură somnul. Se trezi abia când un orologiu bătea ora douăsprezece fără un sfert. Fugi iute și umplu un urcior cu apa vieții, apoi ieși pe poartă chiar când bătea de miezul nopții. Porțile se închiseră cu putere și îi prinseră un călcâi, din care smulseră o bucată.
Mezinul merse ce merse, până când se întâlni din nou cu piticul. Îi povesti totul, iar piticul, văzând sabia și pâinea, îi spuse că sabia învinge oricâte oștiri I s-ar pune în cale, iar pâinea satură oricâți oameni, fiindcă nu se termină niciodată. Când să plece, mezinul îl întrebă pe pitic dacă nu știe nimic de frații lui. Piticul îi spuse ce se întâmplase și, la rugămințile mezinului, îi eliberă frații dintre munți. Îi atrase însă atenția să se ferească de ei, fiindcă sunt haini la suflet.
Când își revăzu frații, mezinul le povesti toate prin câte trecuse. Pe drum, trecură prin trei împărății pustiite de război și foamete. Mezinul împrumută sabia și pâinea împăraților acelor împărății, ca să-i scoată din necaz. Cei trei frați se îmbarcară apoi pe o corabie, care să îi ducă acasă.
Plini de invidie, frații mai mari înlocuiră apa din ulciorul mezinului cu apă de mare, punând apa vieții într-un ulcior al lor. Nu numai atât, dar își și bătură joc de mezin, spunându-I că ei îi vor da apa vieții tatălui lor și că unul dintre ei o va lua pe domnița din palatul fermecat de nevastă.

* * * 

Urmează Apa vieții (3)

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !