11 septembrie 2018

DROMICHETE. Povestire pe scurt

legendă de DIMITRIE BOLINTINEANU


Regele macedonean Lisimah, dornic să-și extindă stăpânirea pe malul stâng al Dunării, pornește cu o mare armată împotriva regelui geto-dac Dromichete. Este învins și luat prizonier de daci, care vor să îl ucidă.
Dromichete vorbește poporului, arătând că este mai bine să le cruțe viața lui Lisimah și oamenilor lui, pentru a le câștiga prietenia. Poporul este de acord cu regele său.
Cei doi regi se îmbrățișează, în semn de prietenie. Lisimah și oamenii lui sunt poftiți la un ospăț.
Prizonierii sunt așezați la mese luxoase, cu vase de aur. Li se servesc mâncaruri și vinuri alese. În acest timp, dacii stau la mese modeste, cu mâncare și băutură de asemenea modeste.
Lisimah este nedumerit de această deosebire și  înclină să creadă că vor fi otrăviți de daci. 
Dromichete înțelege îndoiala regelui macedonean și îl liniștește. Îi spune că și dacii cunosc luxul, dar nu îl preferă, fiindcă aduce dorințe care nu pot fi satisfăcute întotdeauna. De aceea, dacii nu duc războaie de cucerire și de jaf.

Dromichete adaugă că, dacă sunt atacați, dacă le sunt atacate credința și țara, dacii își dau viața pentru apărarea lor. Așa cum nu vor să aducă rău altora, dacii nu vor răul nici pentru patria lor.

Sfârșitul povestirii pe scurt a legendei ”Dromichete”

Citește textul integral !

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

4 comentarii:

  1. Blogul acesta este o comoara!!! Desi nu am timp acum sa ma bucur pe indelete, il urmaresc si ma bucur de fiecare data cand vad cate un nou articol aparand pe feed (eu il am pe bloglovin).
    Abia astept sa termin cu tot "smotrul" si sa ma pot bucura de el cum se cuvine, amintindu-mi de lecturi citite candva, demult, sau facand noi descoperiri :P.
    <3

    Lectura de azi nu m-a mai lasat sa o pun "pe lista de asteptare", asa ca am intrat sa citesc, sa las un gand (si am citit si textul integral ! :*).

    Aveam si eu Poezii (din Biblioteca Scolarului - vai frumoase carti era odata, cartea o am de la Mami, din biblioteca ei) si Legende Istorice (alta minunatie de carte <3).

    pupici cu drag si multumesc <3!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Va rog frumos povestirea pe scurt.prepelita si puiu ei

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La pagina POVESTIRI (sub titlul blogului) cauți în listă (e mai la sfârșit) și dai clic pe titlu.

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !