10 august 2018

ROMEO ȘI JULIETA. Povestire pe scurt (2)

tragedie de WILLIAM SHAKESPEARE

Romeo își pierdu cumpătul văzându-și prietenul mort, scoase spada și luptă cu Tybalt până când îl ucise. Zgomotul și vestea cruntei încăierări adună multă lume, în frunte cu bătrânii Capulet și Montague și soțiile lor. Sosi și prințul, cârmuitorul orașului. Ascultă martorii și hotărî pedeapsa: îl osândi pe Romeo la exil.

Julieta fu disperată că, după doar câteva ore de la căsătorie, soțul ei era surghiunit. Romeo se refugiase în chilia fratelui Lorenzo și acolo află despre pedeapsa pe care i-o hotărâse prințul. Fu disperat și cu greu reuși călugărul să-l liniștească, sfătuindu-l să plece la Mantua și să aștepte acolo până când el va dezvălui vestea căsătoriei sale cu Julieta, veste care, spera el, îi va potoli pe toți.
Romeo se duse seara în grădina Julietei, hotărât să plece a doua zi la Mantua. Petrecu noaptea cu tânăra lui soție, în plăceri amestecate cu tristețea apropiatei despărțiri. Dimineață el plecă spre Mantua.
După câteva zile, bătrânul Capulet îi porunci Julietei să se căsătorească cu contele Paris, fără a ține seama de împotrivirea ei. Julieta alergă la fratele Lorenzo și îi spuse în ce impas se afla. Călugărul îi dădu o sticluță cu o licoare. Julieta trebuia să bea licoarea și timp de douăzeci și patru de ore avea să pară că își găsise moartea. Ai ei o vor depune în cripta familiei, iar în timpul acesta călugărul îl va anunța pe Romeo să vină și să o ducă cu el la Mantua.
Julieta făcu așa cum o învățase călugărul. Dimineață, ai ei îi găsiră trupul ca lipsit de viață, spre marea jale a părinților ei și a lui Paris. Vestea cea rea ajunse și la Romeo, înainte de a ajunge trimisul fratelui Lorenzo, așa că el crezu că soțioara lui este moartă cu adevărat. Cu gândul de a-și lua viața după ce o va mai vedea odată pe Julieta, Romeo cumpără otravă de la un spițer și plecă spre Verona, unde ajunse pe la miezul nopții.
La cimitir, Romeo tocmai încerca să deschidă cavoul cînd fu întrerupt de Paris. Acesta adusese flori pentru Julieta și credea că Romeo încearcă să profaneze mormântul. Contele voi să-l prindă pe Romeo, ca pe unul care fusese surghiunit din oraș, dar revenise și acum l-ar fi așteptat pedeapsa cu moartea. Cei doi traseră spada și Paris fu ucis în luptă de Romeo.
Tânărul își luă rămas bun de la soția lui, apoi înghiți otrava și muri, tocmai când Julieta era pe cale să se trezească din moartea trecătoare pe care i-o dăduse licoarea fratelui Lorenzo. Bătrânul călugăr, aflând că Romeo nu primise scrisoarea de la el, veni el însuși să o scoată din cavou. Julieta se trezi și îl văzu pe Romeo, mort. Cum se auzea zgomotul unei mulțimi care se apropia, călugărul fugi. Julieta, îndurerată, se înjunghie cu un pumnal. Acum, Romeo și Julieta zăceau morți, unul lângă altul.
Un paj al contelui Paris dăduse de veste despre lupta dintre acesta și Romeo. Venise acolo straja, care îl oprise pe călugăr, o mulțime de lume, capii familiilor Capulet și Montague și prințul însuși. Călugărul povesti tot ceea ce se întâmplase cu Romeo si Julieta, de la început până la sfârșit. Prințul îi certă pe părinții celor doi tineri, arătându-le că nenorocirea întâmplată a fost o pedeapsă a cerului pentru dușmănia lor. Degeaba se împăcară ei, degeaba promiseră să facă monumente celor doi tineri, Romeo și Julieta erau duși dintre cei vii.

Sfârșit

Citește textul întreg aici !

Alte povestiri după tragediile lui Shakespeare:

Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă !

8 comentarii:

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !