14 august 2018

CUM SĂ ÎNVEȚI. Norocul și-l mai face și omul! Scrisul contează!

Nu toți au norocul să aibă o caligrafie perfectă. Am întâlnit copii și adolescenți preocupați de scrisul lor, dornici să scrie mai frumos, mai ordonat. Unii erau îndemnați de părinți, alții de profesori. Argumentul: scrisul contează. Contează și la examenele scrise, la capacitate, la bacalaureat, la facultate, contează mai ales la angajare, după terminarea studiilor.

Dacă în lucrările scrise este apreciată mai ales ”frumusețea” scrisului, măsura în care este ”citeț”, la angajare lucrurile sunt mai complicate. Există o știință care poartă numele de grafologie și se ocupă cu studiul analitic al scrisului de mână, fiindcă acesta este un mijloc eficient pentru a cunoaște personalitatea și comportamentul oamenilor. Grafologia a fost folosita încă de acum 3000 de ani, de către chinezi, regăsindu-se apoi la romani, dar și la alte popoare ale lumii. Abatele Bichon, în fruntea unui grup de clerici francezi, a pus bazele moderne ale grafologiei în anul 1870.
Astăzi, analiza scrisului de mână este utilizată nu numai pentru angajări, ci și pentru a stabili dacă un angajat este potrivit pentru o altă funcție, pentru promovare. Consultanții grafologi îi pot consilia și pe solicitanți, dacă vor face față sau nu la firma la care vor să se angajeze, ori pe cei care urmează să dea admiterea la o facultate dacă sunt potriviți  pentru facultatea la care doresc să se înscrie.
Iată dar că dorința elevilor și chiar a studenților de a scrie mai ordonat, mai citeț, este puternic motivată. Se știe că scrisul se formează în școală, timp de ani îndelungați, prin exercițiu. Ce ar fi de făcut ?... Exerciții, bineînțeles ! Cei care doresc să-și îmbunătățească scrisul, trebuie să exerseze zilnic, cel puțin o oră.
Ideală este scrierea cursivă, o scriere simplă, citeață, rapidă. Regula de bază: nu se ridică vârful uneltei de scris nici o clipă, de când am început să scriem cuvântul, până când se termină. Abia când s-a terminat de scris cuvântul se pun punctele pe i și j, liniile pe t și z, virgulele sub ș și ț etc. Exercițiile se fac cu creionul sau stiloul, pe caiet dictando (caiet cu linii), până la formarea deprinderii de a scrie în acest fel, apoi pe foi albe, având grijă și de aspectul întregii pagini: margini egale stânga-dreapta-jos și ceva mai mare sus, rânduri orizontale, distanțe egale între rânduri - pentru aceasta, încă de la început, se va scrie pe mijlocul rândului de caiet dictando, nu pe linie -. A, și nu uitați să marcați cu un spațiu liber începutul unui nou alineat ! Abia după formarea definitivă a scrisului se pot folosi pixul cu pastă sau creionul cu gel.
Exercițiile durează fiecare o săptămână, repet, zi de zi. Vor începe prin a scrie întâi literele separat: un rând de litere a, una câte una,  un rând de b, un rând de c etc. O mențiune: priviți modelul ! Este de preferat ca bucla la q să fie orizontală, nu verticală ca în model (e una dintre excepțiile care permite ridicarea vârfului stiloului), iar Q să fie scris ca O, dar cu nodulețul jos și nu sus.  De asemenea este de preferat z-ul clasic, nu acela care seamănă cu cifra 3.
După o săptămână se scriu literele unite, câte 5: aaaaa, bbbbb, ccccc, etc. După altă săptămână, se scriu unite toate literele rândului (aceeași literă), deci un rând de a, unul de b etc. Exercițiul următor, se scriu grupuri de câte 5 litere ale alfabetului, unite, firește, cel puțin o pagină pe zi; deci: abcde, fghij, klmno etc. În continuare, alt exercițiu, scrierea de cuvinte, apoi de propoziții, fraze, texte, urmărind respectarea regulii de a nu ridica stiloul până la terminarea cuvântului, dar și celelalte cerințe impuse de scrierea cursivă, ilustrate și de model.
Succes și nu uitați: norocul ți-l dă soarta, dar ți-l mai faci și singur !

*************

2 comentarii:

  1. Eu am prins vremea când aveam oră de caligrafie. Ce ne mai învăța doamna învățătoare cum să facem literele cât mai frumoase. Ar trebui reluată tradiția. Au copii de azi un scris.... Chiar dacă suntem în „era tehnologiei”, asta nu înseamnă că nu mai avem nevoie să scriem frumos de mână.
    Numai bine, doamna Zina! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Căutând eu un citat despre scrierea frumoasă, ia uite peste ce am dat: https://caleacatrecarte.ro/scrierea-caligrafica/
      Este o carte despre caligrafie și alte lucruri frumoase, apărută nu dmult, în anul 2017. Poate i-ar prinde bine Sarei!

      Numai bine, Alex!

      Ștergere

Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !