30 august 2018

CROITORAȘUL CEL VITEAZ (3)

basm de FRAȚII GRIMM

Bucuros că a reușit să doboare uriașii, croitorașul cel viteaz se duse la împărat să-și ceară nevasta și zestrea. Împăratul însă îi ceru să treacă printr-o a doua încercare. În pădure apăruse un inorog, un cal cu un corn în frunte, care făcea numai rele și voia să scape de el. Voinicelul spuse pe dată că el a doborât șapte dintr-o lovitură și nu se teme el de un inorog.

Croitorașul cel viteaz luă o secure și o sfoară și plecă în pădure. Când zări inorogul stătu în fața unui copac, la vedere, să îl atragă spre el. Inorogul alergă cât putu de tare, să îl ia în corn. În ultima clipă voinicelul se feri la o parte și inorogul rămase cu cornul bine înfipt în copac. Croitorașul îi legă sfoara de gât, apoi îi reteză cornul cu securea, apucă sfoara și îl duse la împărat.
Împăratul, în loc să se țină de cuvânt, îi porunci voinicului să prindă și un porc mistreț care făcea mari pagube. Croitorașul plecă din nou spre pădure. Nici nu ajunse bine și mistrețul se și repezi spre el. Croitorașul alergă repede într-o capelă ce se afla acolo, lăsând ușa deschisă după el. Mistrețul năvăli și el înăuntru, dar croitorașul cel viteaz sări iute pe fereastră afară și închise ușa în urma mistrețului, care nu putea să iasă și el pe fereastră.
Croitorașul lăsă mistrețul pe seama vânătorilor și se duse la împărat. Acesta nu mai avu nimic de zis și îi făcu nunta, cu multă strălucire, dar cu puțină bucurie. După un timp, nevasta lui îl auzi în somn cum îi dă porunci ucenicului din croitorie. Ea îi povesti împăratului, iar acesta îi spuse să lase descuiată ușa de la dormitor când se vor culca. De îndată ce bărbatul ei va adormi, slugile îl vor lega și îl vor trimite cu o corabie în lumea largă.
Un scutier credincios voinicelului auzi ce puseseră la cale împăratul și fiica lui și îi spuse croitorașului. Seara, după ce se culcă alături de soția lui, croitorașul a început să strige ca în somn că a doborât șapte dintr-o lovitură, a ucis doi uriași, a prins un inorog și un mistreț și nu se teme de nemernicii care pândesc la ușă. Auzind asta, slugile s-au înspăimântat și au fugit.
De atunci, nimeni nu a mai îndrăznit să îl atace pe croitorașul cel viteaz și a rămas împărat până la sfârșitul zilelor sale.

Sfârșitul povestirii pe scurt a basmului ”Croitorașul cel viteaz”

Dintre povestirile după basmele fraților Grimm ai putea să mai citești:


      Citește povestiri pe scurt de lecturi pentru orice vârstă!

      Niciun comentariu:

      Trimiteți un comentariu

      Vizitele voastre mă bucură, părerile voastre mă interesează. Vă mulțumesc !